Meyvenin olgunlaşmasının Ramazan ayına denk geldiğinde iftarlarını dut ile açtıklarını anlatan Makas, "İnsanlar batıda hurma ile iftarlarını açıyor, bizde dut ile açıyoruz. Dut il iftar açmanın bir diğer önemli etkisi ise biraz yemeği fazla kaçırdığımız da yediğimiz dut hazımsızlığı gidermiş oluyor, sindirimi kolaylaştırıyor. Her kese tavsiyem şudur, kola gibi asitli şeyler içeceğinize tut yiyin rahatlarsınız. Dut çok güzel bir besindir hele pekmezi ise ilaçtır. Dut pekmezi sahur da tükettiğimiz dut pekmezi akşama kadar bizi tok tutuyor" şeklinde konuştu.
Hüseyin Makas isimli köylü, akşam iftarda hazımsızlık çekmemek için kola gibi asitli içeceklerin yerine bir avuç tut yediklerini belirtti. İftarlarını hurma gibi meyvelerin yerine dut ile açtıklarını anlatan Makas, "Allah'ın bütün güzelliklerini ve nimetlerini verdiği, Doğu Anadolu'nun Çukurovası bütün meyve ve sebzelerin yetiştiği Iğdır'da çiftçilikle uğraşıyorum. Yaradan'ın verdiği nimetlerde biri olan dutun pekmezini yapıyoruz. Burada yaptığımız dut pekmezi ile hem kışlık pekmez ihtiyacımız karşılıyoruz, hem de aile ekonomisine katkıda bulunmak için ürettiğimi dut pekmezini kilosunun 15 TL'den marketlere satıyoruz" dedi.
Doğunun Çukurovası olarak bilinen Iğdır'da Ramazan ayında yetişen birçok meyve oruçlu vatandaşların yüzünü güldürdü. Iğdır merkeze bağlı Zülfikar köyünde yaşayan köylülerin el birliği ile topladıkları dutlardan, şifa kaynağı pekmezi üreterek aile ekonomilerine katkı sunuyorlar. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte olgunlaşan dut ile akşam iftarda oruçlarını açan vatandaşlar, sahurda da tut pekmezi tüketerek gün boyu kaybettikleri enerjilerini koruyorlar.