Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamuda mülakatın kaldırılmasına ilişkin olarak “Böyle bir söz verdiysem yeni bir yol haritası çizeriz” karşılığını vermişti. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, uygulamanın detaylarını anlattı.
Mülakatta Şeffaflık ve Adalet Vurgusu
Tekin, sadece mülakat notu ile atama yapılmasını doğru bulmadıklarını söyledi. “Mülakat yapacak mıyız, yapmayacak mıyız sorusu benim üstüme düşen şey, mülakatın yapılması ile ilgili olarak sayın Cumhurbaşkanımızın bize talimatlandırdığı adalet ve şeffaflığı, kul hakkını yenmediği bir düzeneği oluşturmak. Benim işim bu. Ben bunu yaptım” dedi.
Tekin, mülakatta dikkat edilen kriterleri anlattı. “Hem akademik anlamında yani uzmanlık alanı ile ilgili olarak hem ders anlatması ile ilgili hem de Bakanlığın müfredatı, programını alanıyla ne kadar uzlaştırıyor” diye konuştu.
Şu anda kanunun KPSS puanının sonrasında üç katı adayı mülakata davet edilir ve mülakat notuna göre atama yapılır dediğini hatırlatan Bakan Tekin, mülakatlarda hakkaniyetli bir değerlendirme yapılacağını söyledi. “Uzman ve başöğretmenlerinden yer aldığı bir komisyon kurmamız gerektiğine karar verdik. Aday kendisine ait jürinin kim olduğunu bilmezse kendisini mülakata alacak. Dolayısıyla torpil yapacak bir mekanizma da üretmeyecek” dedi.
Aday kendi mülakatında bulunacak komisyon üyelerinin kim olduğunu bilmeyeceğini belirten Tekin, “Mülakatta hakkını yendiğini düşünen aday için de dava yolu açık olacak. Mülakat esnasında kendisine sorulan soruya verdiği yanıtı sınavın son kısmında bir kağıda yazsın komisyona teslim etsin” diye ekledi.
Tekin, mülakatların nasıl daha iyi yapılabileceğine yönelik görüşleri olanların da sürece katkı vermelerini istedi. “Dedik ki kamera kaydı olsun. Bir de açık çekiyorum bu konuda fikri olan siyasetçim ya da sendikacım ya da gazeteci televizyoncu bana desin ki ‘Siz şu tedbiri de alırsanız içimiz rahat edecek.’ Onu da söylesin bana onu da koyalım mevzuatımıza” dedi.
Yeni Eğitim Döneminde Sınıf Geçme Şartları Değişti
Yeni eğitim döneminde sınıf geçmeden sınav formatına kadar birçok konuda değişiklik yapıldı. Yeni dönemde Türkçe dersine ayrı önem verilecek. Türkçe ortalaması 70 olmayan sınıfı geçemeyecek.
Açık lise sınavları ise yüz yüze yapılacak. Öğretmen adaylarının gözü kulağı ise gelecek atama duyurusunda.
Sınıf geçme şartları değişti. Bundan böyle Türkçe ortalaması 70 olmayan sınıfı geçemeyecek. Ayrıca öğrencilerin yıl sonu başarı puanının en az yüzde 60’ının ders başarı puanından, en fazla yüzde 40’ının ise sınav başarı puanından oluşması sağlanacak.
Açık lise sınavları da yüz yüze yapılacak. Ayrıca açık lise öğrencilerinin mezuniyet şartları da değiştirildi. Açık lise öğrencilerinin mezun olabilmeleri için en az 192 krediyi tamamlamaları ve tüm alan derslerinden başarılı olmaları gerekecek.
Öğretmen adaylarının ise gözü kulağı gelecek atama duyurusunda. Milli Eğitim Bakanlığı, 20 bin öğretmen ataması yapacağını açıklamıştı. Atama takviminin Ekim ayında ilan edilmesi bekleniyor.