Temmuz ayı enflasyonunun açıklanacağı gün olan bugüne, dolar 26,97’den başlarken euro 29,4646’dan açılışı yaptı. Bunlarla birlikte açıklanacak Temmuz 2023 enflasyonunun 2022 Kasım’dan beri düşmekte olan enflasyon değerlerini yükseltmesi bekleniyor. ÖTV ve baz etkisinin de sona ermesi artıştaki etkenlerden bazıları.
Enflasyon değerlerindeki beklentiler
Geçtiğimiz ekim yüzde 85,5 olan enflasyon değeri aynı yılın kasım ayında düşüşteydi ve yüzde 30,2 seviyelerini görmüştü. Fakat bugün enflasyonun yükselmesi bekleniyor. Artan ÖTV ve baz etkisinin de sona ermesi enflasyondaki artışın önemli nedenlerinden biri olarak görünüyor. Ekonomistler, tahminlerini yüzde 6,4 ile yüzde 10,6 arasında değiştirirken yıllık enflasyonun ise yüzde 47’ye çıkması bekleniyor.
Geçen hafta TCMB’nin ikinci çeyrek enflasyon raporunu paylaşan Başkan Hafize Gaye Erkan “Döviz kurunda gözlenen düzeltme ve mali disipline yönelik tedbirlerin sonucunda enflasyon kısa vadede geçici bir yükseliş gösterecektir.” Açıklamalarını yapmıştı. Ardından Başkan Erkan “Bu süreçte 2024 yılında dezenflasyonun sürdürülebilir şekilde başlamasını sağlayacak zemini dikkatle oluşturuyoruz.” eklemelerini yaptı.
Enflasyonun dövize etkisi
Artan ÖTV’nin de etkisiyle TCMB 2023 sonu için enflasyon tahminlerini yüzde 58’e yükseltirken 2024 için ise bu değeri yüzde 33’e düşmüş bir şekilde belirtti. Yapılan nokta atışı enflasyon tahminleri ve yapılan liyakatli atamalar sayesinde Türkiye’nin risk primi 410’a kadar geriledi.
TL mevduat faizlerindeki gerilemeler sürerken, mevduat faizleri yüzde 13 civarlarına kadar düştü. Başkan Gaye Erkan, geçtiğimiz haftaki açıklamalarında TL enstrümanları geliştireceklerini belirtmişti. Yüksek enflasyon karşısında tasarruf sahipleri varlıklarının değerini koruyacak enstrüman arayışına girdi. Bu arayış karşısında ise döviz cazip bir alternatif. TCMB ile hazine Bakanlığı’nın bir olarak enflasyondan etkilenmeyen bir enstrüman oluşturması bekleniyor. Fakat bu enstrümanın “süper bono” olmayacağı birtakım kaynaklar tarafından paylaşıldı.