Enflasyonun Düşeceği Tarih 2024: Bakan Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Erkan Açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, enflasyonun düşüşe geçeceği tarihi 2024 olarak işaret etti. Muhalefet ise bu sözleri faiz artışının devam edeceğinin sinyali olarak yorumladı.

Türkiye ekonomisi, yüksek enflasyon, kur baskısı ve siyasi belirsizliklerle mücadele ederken, ekonomi yönetimi de enflasyonla ilgili mesajlar vermeye devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, arka arkaya yaptıkları açıklamalarda, enflasyonun düşüşe geçeceği tarihi 2024 olarak işaret ettiler.

Bakan Şimşek: 2023’te Enflasyonla Başarı Sağlanamayacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir televizyon programında, enflasyonla mücadelede 2024 yılını hedef gösterdi. Şimşek, “2023’te enflasyonla bir başarı sağlanamayacağını itiraf ediyorum. Ama 2024 yılında enflasyonu tek haneli rakamlara indireceğiz. Bu konuda kararlıyız” dedi.

İYİ Parti Milletvekili Erhan Usta enflasyonun düşmesi için maliye politikasının da destek vermesi gerektiğini belirterek, “Kamudaki israfın, şatafatın, saltanatın azaltılması lazım. Tek tasarruf sadece vatandaştan bekleniyor. Bu adaletsizlik değil mi?” diye sordu.

Usta ayrıca Türkiye’nin yargı konusunda da önemli adımlar atması gerektiğini vurgulayarak, “Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı, yatırımcı güveni için çok önemli. Yargının siyasetin etkisinden kurtulması lazım” dedi.

Merkez Bankası Başkanı Erkan: Yol Haritamızı Kararlı Adımlarla Uyguluyoruz

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan da, kuyumcu sektörü temsilcileri ile yaptığı toplantıda, enflasyonla ilgili açıklamalarda bulundu. Erkan, “Enflasyonun sürdürülebilir şekilde düşmesini sağlayacak zemin oluşturmak için enflasyon raporu toplantımızda kamuoyuyla paylaştığımız yol haritamızı kademeli ve kararlı adımlarla uygulamaya devam ediyoruz” dedi.

Erkan, faiz politikasında da bağımsız hareket ettiklerini belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tamamıyla bağımsız bir kurumdur. Faiz oranlarını piyasa koşullarına göre belirliyoruz. Bu görevde olduğum sürece faiz her geçen gün, her geçen hafta, her geçen ay inmeye devam etmeyecek” dedi.

Erkan, ayrıca kur korumalı mevduat hesaplarının Türk Lirası mevduata dönüşümü için bankalara uygulama talimatı gönderdiklerini de açıkladı. Erkan, “Vadesi gelen hesaplar için dövizden TL mevduata dönüş hedefimiz yüzde 10, TL kur korumalı mevduatları için en az yüzde 50 olarak belirlendi. Bu şekilde TL’ye olan talebi artırmayı ve kur oynaklığını azaltmayı hedefliyoruz” dedi.

Muhalefet: Faiz Artışının Sinyali

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın açıklamalarına muhalefetten tepki geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, “Bu sözler faiz artışının devam edeceğinin sinyali. 2024 yılında enflasyonun düşeceğini söylemek, 2023 yılını feda etmek demek. Bu kabul edilemez” dedi.

Öztrak, ayrıca Merkez Bankası’nın bağımsızlığına da şüpheyle baktıklarını belirterek, “Merkez Bankası başkanının sözleri güven yaratmaya yetmiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son 5 yıldaki faiz politikası seçim sonrası rafa kalktı. Ekonomi yönetiminin değişmesiyle seçimin hemen ardından Merkez Bankası kademeli olarak faizi artırmaya başladı. Yüzde 8,5 olan politika faizi Ağustos ayında yüzde 25’e yükseldi. Bu faiz artışının arkasında ne var? Merkez Bankası gerçekten bağımsız mı?” diye sordu.

Ekonomistler: İşimiz Zor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın açıklamalarını değerlendiren ekonomistler de işin zorluğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Duran Bülbül, “Makro ekonomik istikrarın sağlanması için sadece faiz oranlarının artırılması yeterli değil. Demokrasi ve kurumların rasyonel çalışması da gerekir. Ayrıca uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının da notunu yükseltmesi gerekir” dedi.

Bülbül, ayrıca kur korumalı mevduat hesaplarının Türk Lirasına dönüştürülmesinin de kolay olmadığını belirterek, “KKM öyle bir kara delik ki, Türkiye’nin tamamen kurtulabilmesi için hiçbir oynaklık olmadan iki üç sene boyunca Türkiye’nin çok ciddi bir para politikası uygulaması gerekiyor. Bunu da pek mümkün görmüyorum” dedi.

Doç. Dr. Ebru Aydoğan ise, “Enflasyonun düşmesi için iç talebin yavaşlaması gerekiyor. Bu da büyüme oranlarını olumsuz etkileyecek. 2024 yılında enflasyonun tek haneli rakamlara inmesi çok iyimser bir beklenti. Bu süreçte Türkiye’nin dış şoklara karşı dayanıklılığını artırması lazım” dedi.

Anlayacağınız işimiz zor, çok zor. Önümüzdeki dönemde ekonomide neler olacağını hep birlikte göreceğiz.

Ekonomi Haberleri