"Telefonun çekmediği yerlerde eşimi çok merak ediyordum. O da bu noktada güvercinlerinden faydalanabileceğini söyledi. İlk başta çok şaşırdım. Ama sonrasında ise bunun olabileceğini gördüm. Eşim evde yokken bir güvercin kümesin üstünde bekliyorsa, biliyorum ki eşim bir mesaj göndermiş. Ben de bacağına yazılı olan mesajı alıp okuyorum."
210
Süleyman Okaymirza'nın 12 yıllık eşi 32 yaşındaki Hülya Okaymirza, eşini tanıdığından beri güvercinlerle uğraştığını ve vaktinin büyük bir bölümünü güvercinlerine ayırdığını anlattı. Hülya Okaymirza, şunları söyledi:
310
Okaymirza, boş vakitlerinde balık tutmaya gittiğini ancak buralarda genellikle cep telefonlarının çekmediğini ifade ederek, "Bu sebeple evden gelirken haberleşmeyi sağlamak için posta güvercini getiriyorum. Ayağına ufak bir not yazıp eşime gönderiyorum." dedi.
410
Yavruluk döneminden itibaren güvercini eğittiklerini, önce kümesin etrafında uzunca süre uçurduktan sonra mesafeyi uzatmaya başladıklarını anlatan Okaymirza, "Elimdeki posta güvercinleri, 200 kilometre uzaklıktaki İzmir'den geliyor." bilgisini verdi.
510
Posta güvercinlerinin yaklaşık 20 yıl yaşayabildiğini kaydeden Okaymirza, bu kuşların yem verişinden ve yuvaya girişinden sahiplerini tanıdığını söyledi.
610
Okaymirza, posta güvercinlerinin özellikleri ve amacına göre fiyatlarının 20 liradan başlayıp 20 bin liraya kadar ulaştığını vurgulayarak, şunları söyledi: "Posta güvercini, çok eski bir ırktır. Atalarımız, zamanında bunları savaş sırasında haberleşme amacıyla kullanmış. Teknolojinin sağladığı telefon ve internet sayesinde artık bu kuşlar haberleşme amacıyla kullanılmıyor ama bizim farklı kullanış amaçlarımız var. Biz hala kullanmaya devam ediyoruz."
710
Güvercinleri, Türkiye Kanarya ve Kafes Kuşları Federasyonu tarafından düzenlenen yarışmalara hazırladığını anlatan Okaymirza, "Uzun yıllardır kuşçuluk yapıyorum. Kuş çeşitlerinin neredeyse hepsine baktım ama son üç yıldır sadece posta güvercinine bakıyorum. Gerçekten de çok akıllı hayvanlar." diye konuştu.
810
Güvercinlere evinin bahçesine yaptığı kümeste baktığını ifade eden Okaymirza, "30'u aşkın kuşum var. Bunlara buğday, zaman zaman ise ak darı veriyoruz. Hastalıklarında ise bitkisel ilaçlar veriyoruz." dedi.
910
Süleyman Okaymirza, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güvercinlere ilgisinin 12 yaşındayken ziyarete gittiği arkadaşının ağabeyinin evinde başladığını söyledi. Arkadaşının ağabeyinden istediği iki güvercinle bu işe başladığını belirten Okaymirza, ilgisinin zamanla arttığını dile getirdi.
1010
Çocukluğundan beri güvercinlere ilgi duyan Süleyman Okaymirza, özellikle balık tutmaya gittiği yerlerde cep telefonu çekmemesi halinde eşiyle posta güvercinleri sayesinde haberleşiyor. Yatağan ilçesindeki termik santralde enerji işçisi olarak çalışan 36 yaşındaki Süleyman Okaymirza, iletişim teknolojileri gelişmeden önce haberleşme aracı olarak kullanılan güvercini günümüzde de kullanmaya devam ediyor.