Ev sahibi, kiracısını çıkarmak için banka havalesi ücretini bahane etti! Yargıtay’dan emsal karar

Ev sahibi, kiracısını çıkarmak için banka havalesi ücretini bahane ederek icra takibi başlattı. Yargıtay, ev sahibinin lehine emsal nitelikte bir karar verdi. Kiracılar bu karara dikkat!

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar son yıllarda artarak devam ediyor. Artan kira bedellerinin ardından ev sahipleri, kiracılarını çıkartmak için türlü yollar deniyor. Bir ev sahibi, düzenli ödeme yapan kiracısını çıkarmak için deyim yerindeyse bir avukat gibi hukuk araştırması yaptı. Kiracısını icraya vermenin bir yolunu da buldu. Çünkü kirayı banka havalesi ile yatıran kiracı, havale ücretini ödemedi. Ev sahibi de kira bedelinin kendisine eksik yatırıldığını belirtti.

Kiracı borcunu düzenli olarak ödüyor ancak ödediği borçlarına banka havalesi yoluyla gönderiyor ve bankada 31 lira 50 kuruş işlem masrafı kesiyor. Ve netice olarak da ev sahibinin eline geçen para kira borcundan 31 lira 50 kuruş eksik geçmiş oluyor. İşte bankanın kestiği o işlem masrafı, kiracıya icra takibi olarak geri döndü.

İlk derece mahkemesi icra takibini durdurdu

Ev sahibinin bu eksik ödeme sebebiyle icra takibi ve tahliye isteminde bulunduğu davada, ilk derece mahkemesi icra takibini durdurdu. Mahkeme, kiracının kira borcunu düzenli olarak ödediğini, havale ücretinin ise bankanın kestiği bir masraf olduğunu belirtti. Mahkeme, havale ücretinin ev sahibine ait olmadığını, bu nedenle de icra takibinin haksız olduğunu kararlaştırdı.

Ev sahibi pes etmedi, dava Yargıtay’a taşındı

Ancak ev sahibi pes etmedi ve davayı Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi ise ev sahibinin lehine emsal nitelikte bir karar verdi. Yargıtay, para borcunun götürülüp teslim edilmesi gereken bir borç olduğunu vurguladı. Türk hukukuna göre para borcunun ödenmesi sırasında doğacak masraflardan da para borçlusu sorumludur. Yani kiracılar borçlarını öderken eğer bir masraf doğduysa bu masrafı da kiracının ödemesi gerekmektedir.

Bu karara göre eğer ki kiracı kira borcunu havale yoluyla gönderiyorsa havale masraflarından da kendisi sorumlu

Bu karara göre eğer ki kiracı kira borcunu havale yoluyla gönderiyorsa havale masraflarından da kendisi sorumlu olacak. Bu nedenle kiracılara şöyle bir tavsiye vermek istiyoruz: Kira borçlarını öderken muhakkak havale ve EFT gibi masrafları değerlendirsinler. İşlem sonucunda ev sahibinin eline geçen net ücretin tam olarak kira borcu kadar olduğunun farkına varsınlar. Aksi takdirde ev sahibi, kiracısını icraya verebilir ve tahliye isteyebilir. Bu durumda kiracı hem icra masraflarını hem de taşınma masraflarını karşılamak zorunda kalabilir. Bu da kiracı için hem maddi hem de manevi bir kayıp olacaktır.

Gündem Haberleri