Bilindiği üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hazırladığı Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan onayı almıştı. TBMM Genel Kurulu’nda 7 Şubat’ta oylanması beklenen EYT düzenlemesi, yaşanan büyük deprem felaketi nedeniyle ertelendi. EYT düzenlemesinin yeni tarihine ilişkin açıklama geldi.
EYT’lilerin merakla beklediği tarih açıklaması geçtiğimiz günlerde AK Parti kanadından yapıldı. 21 Şubat 2023 tarihinde oylanması beklenen EYT düzenlemesi kapsamında bu kez merak edilen konu, staj ve çıraklık sigortasının prim ve çalışma yılına dahil olup olmayacağı konusu oldu. Uzmanlar, bu konuya ilişkin yeni bir açıklama gerçekleştirdi. İşte EYT düzenlemesinde son durum…
SADECE 8 EYLÜL 1999 ÖNCESİ YARARLANACAK
Yasalaşacak olan EYT düzenlemesi kapsamında sadece 8 Eylül 1999 tarihinden önce uzun vadeli sigorta kollarından biri fiili olarak çalışmaya başlayan kişiler yararlanabilecek. Bu kapsamda bulunan 2,2 milyon kişi, düzenleme çıkar çıkmaz emekli olabilecek. Uzun vadeli sigorta kollarının birden fazlasında çalışmış olanlar için son 7 yıl esas alınacak. Son 7 yılın 3,5 yılı, yani 1261 günü hangi koldan sigortalı ise, emeklilik de o koldan verilecek. İstisnai konulara parmak basan uzmanlara göreyse, bu tarihte askerde olan ya da doğum yapan kişiler, borçlanmalar ile sigorta girişlerini öne çekerek, kapsama girebilecek.
STAJ VE ÇIRAKLIK SİGORTALARI SAYILMAYACAK
EYT düzenlemesi kapsamında, kuşkusuz en çok tartışılan konulardan birisi stajda ve çıraklıkta yapılan sigortaların kapsama alınıp alınmayacağı. Mevcut düzenlemelere göre staj ya da çıraklık için yapılan sigortalar sağlık sigortaları olarak primlendirildiği için bu gibi sigorta türleri EYT kapsamına girmeyecek. Dolayısıyla 8 Eylül 1999 tarihinden önce staj ya da çıralık yapıyor olan kişiler, düzenleme kapsamında emekli olamayacak. Yaş şartı bulunmayacak olan EYT düzenlemesi kapsamında SSK’lılar (4A) 5 bin-5 bin 975 gün arasında değişen kademeli prim günleriyle emekli olabilecek. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur için ise bu süre kadınlarda 7200; erkeklerde ise 9000 prim olacak. SSK’lılar için ayrıca kadınlarda 20; erkeklerde 25 yıl çalışma şartı aranacak.