Yıllardır emeklilik mücadelesi veren milyonlarca kişi için sevindiren haber sonunda geldi. EYT'liler için hazırlanan yasa sonunda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden (TBMM) geçti. Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla başvurulara başlanacak olan EYT yasasının içeriği neler? Kimler hemen emekli olabiliyor? İlk maaşlarını ne zaman alacaklar?
EYT yasası RESMİ GAZETE'de! Kimler emekli olabilecek? İlk maaşları ne zaman alacaklar? Prim gün sayısı kaç oldu? İşte detaylar- Geçtiğimiz günlerde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'nun açıklamalarına göre EYT'lilerin Meclis kararı akabinde Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla emeklilik başvuruları için kabullerin başlayacağı belirtilmişti. Milyonları ilgilendiren karar için düğmeye basıldı.
Emeklilik sürecini paylaşan SGK ve Meclis yasaları sürecin nasıl ilerleyeceğini açıkladılar. Peki nasıl olacak? Kimler ne zaman emekli olacak? İşte detaylar...
SSK, BAĞ-KUR ve EMEKLİ SANDIĞI... NE ZAMAN EMEKLİ OLACAKLAR?
Yasaya göre, 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlayanlar, yaşa bakılmaksızın prim günü ve sigortalılık süresi koşulunu yerine getirerek emekli olabilecekler. Ayrıca EYT’li SSK’lılarda 5000 – 5975 prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranacak. BAĞ-KUR’lu ve Emekli Sandığı’na tabi erkekler 9000, kadınlar 7200 prim gününü tamamlayanlar emekli olabilecekler.
İLK MAAŞI NE ZAMAN ALACAKLAR?
Yine meclis özelinde konuşacak olursak çıkarılan bildiri ve yazıdan anlaşılacağı üzere Mart ayı içerisinde emeklilik dilekçesini verenler Nisan ayı itibariyle emekli maaşlarını hesaplarından çekebilecekler. Yani dilekçe verildiği tarihin 1 ay sonrasına tekabül edecek şekilde emekli maaşları bağlanmaya başlayacak.
BAŞVURULAR BAŞLADI MI? NASIL BAŞVURU YAPILIR?
EYT için açıklanan verilere göre Resmi Gazete'de yasanın yayımlanması ile başvuruların başlayacağı belirtilmişti. Başvurular ise e-Devlet üzerinden kolaylıkla yapılabilecek. O nedenle bugünden itibaren EYT için başvuruları kontrol etmekte fayda var. Peki e-Devlet'ten nasıl başvuru yapılabilir?
e-Devlet sistemine girip ‘gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesi’ne tıklayın. Ardından sayfada çıkan yeni başvuru sekmesine tıklayın. Tahsis talep türü olarak ‘yaşlılık aylığını" seçin.
SSK kapsamında aylık talep edeceklerin ‘4A’, Bağkur kapsamına girenlerin ise ‘4B’ seçeneğini işaretlemesi gerekiyor. Seçim yaptıktan sonra ‘başvur’ butonuna tıklayın
Maaş ödemesinin yapılacağı bankayı seçtikten sonra açıklama kısmına maaşınızı almak istediğiniz şubeyi yazın.
Diğer iletişim bilgilerini de doldurun.
‘Aylık alıyor mu?’ sorusunu da "evet" veya "hayır" olarak yanıtlayın.
Son aşamada ‘ileri’ butonu ardından ‘başvur’ butonuna basarak bilgileri SGK’ya gönderin