EYT'li vatandaşlar dikkat! Kıdem tazminatınız yanabilir: EYT ile ilgili düzenlemeler Meclis'e sunuldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz aylarda açılanan yaş şartı konusu üzerine EYT ile ilgili birçok şey vatandaşlar tarafından merak edilmeye başlandı.
8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olan vatandaşları kapsayan EYT'de yaş sınırı kalktı. Yaş sınırı dışındaki koşulları yerine getiren EYT'li emeklilik hakkını kazanabilecek. EYT'de yaş şartı aranmamakla birlikte kademeli prim günü aranacaktır. SGK Uzmanı Emin Yılmaz EYT'li vatandaşları uyardı. Yılmaz kademeli prim günü uygulaması, kod 8 ve 10 gün detayı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
KADEMELİ PRİM UYGULAMASI NEDİR?
Kademeli prim gün uygulaması ile ilgili açıklamalar yapan Yılmaz şu anda Meclis'te olan yasalara geçici maddeler eklendiğini söyledi. Şu andaki kademeli yaş denilen uygulamanın ise son şeklini almış olduğunu konuşmalarına ekledi.
Buna göre kademeli yaş uygulamasının 1999 yılında deprem sonrasında getirildiğini ve beraberinde de prim günlerini 75'er gün katlamalı şekilde değiştirildiğini söyledi. Yapılan bu değişikliğin işe giriş tarihi sonrasında her 1,5 yıl arasında yaş bir kademe ileri atıyor olduğunu ve prim gününü de artı 75 katlanarak gittiğini konuşmalarına ekledi ve daha da anlaşılır olması için şu ifadelere konuşmalarında yer verdi;
"Daha somut bir açıklama ile sigorta girişi üzerinden örnek veriyorum; 1980 ile 79 arasında ise 45 yaşında 5 bin günde, 1980 ile 82 arasında ise 46 yaşında 5 bin 75 günde emekli olabilecek. Yani bir yaş ileri atmış oldu, prim gününe de 75 gün eklendi. Hiyerarşik olarak bu 75'er günler, 5 binden başlayarak 5 bin 975'e kadar geliyor. Erkeklerde 44’lerden başlayıp 58'e kadar gidiyor. Kadınlarda da buna benzer bir yöntem aynı şekilde devam ediyor." şeklinde konuştu.
EYT'LİLER DİKKAT KIDEM TAZMİNATI YANABİLİR
İşveren kıdem tazminatının bir yıl çalışma şartı ile yıl itibarıyla her yıla bir brüt maaş ödenecek şekilde ekleyerek emekli olacak kişiye verileceğini söyleyen Yılmaz maaş artı nakit olarak verilen yemek parası, yol parası ve primler şeklinde toplandığını söyledi.
Çalışan kişinin kaş yıl çalıştığına bakılarak bununla çarpıp kıdem tazminatı alabildiğini söyledi. Bu nedenle kod 8'in çok önemli olduğunu vurguladı. Eğer ki kod 8 yerine farklı bir kod ile çıkış yapılırsa bunun sonucunda kıdem tazminatı alımı yapılamayabilir diyen Yılmaz emeklilik ile ilgili farklı bir kod çıkışı verilse bile her türlü yine de emekli olunabileceğini ve kıdem tazminatı alınabileceğini söyledi.