Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 1990’lı yıllarda işlenen 10 faili meçhul cinayete ilişkin dava dosyasında eski Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar ve 16 sanığın beraatine karar verdi. Mahkeme, gerekçeli kararında, eski özel harekat polisi Ayhan Çarkın’ın ifadelerinin çelişkili olduğunu ve olaylarda kullanılan silahların bulunamamış olmasını kararına dayanak yaptı.
Davanın geçmişi
Dava, eski özel harekat polisi Ayhan Çarkın’ın 2011 yılında Susurluk Çetesi tarafından işlendiği iddia edilen faili meçhul cinayetlere ilişkin itirafları sonrasında açılmıştı. Çarkın, aralarında Kürt siyasetçilerin, gazetecilerin ve sendikacıların da bulunduğu 10 kişiyi öldürdüğünü veya öldürülmesine yardım ettiğini söylemişti. Çarkın’ın itirafları üzerine dava açılan sanıklar arasında eski Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, eski MİT görevlisi Korkut Eken, Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin, eski JİTEM elemanı Veli Küçük, eski Özel Harekat Şube Müdürü Ayhan Özkan, eski Özel Harekat polisleri Ziya Bandırmalıoğlu, Ercan Ersoy, Mustafa Altunok, Abdullah Yurtseven, Mustafa Kılıçaslan, İsmail Aydın, Mehmet Bozgün ve Ali Ozansoy yer alıyordu.
Mahkemenin gerekçesi
Mahkeme, 2023 yılı Mayıs ayında verdiği beraat kararının gerekçesini 4 ay sonra açıkladı. Gerekçeli kararda, Ayhan Çarkın’ın ifadelerinin çelişkili olduğu ve olay yerlerini doğru olarak gösteremediği belirtildi. Mahkeme, Çarkın’ın olayları basından öğrenip ifadeye dönüştürmüş olabileceği görüşünü de dile getirdi. Mahkeme ayrıca, maktullerin nasıl ve ne şekilde kimler tarafından öldürüldüğüne ilişkin görgüye dayalı tanık beyanları bulunmadığını, maktulleri öldüren silahların ele geçirilemediğini ve aidiyetlerinin tespit edilemediğini de kararına gerekçe gösterdi. Mahkeme, sanıkların üzerine tahsis edilen silahlarla bu cinayetlerin işlenmediğini de vurguladı.
Mağdur avukatlarından tepki
Mağdur tarafın avukatları ise mahkemenin gerekçesine itiraz etti. Avukatlar, olayda kullanılan silahların sanıklara ait ve tahsisli olmadığını söyledi. Avukatlar ayrıca, mahkemenin Ayhan Çarkın’ın itiraflarını davaya konu olan cinayetlerden 18 yıl sonra yapmasını şüpheli bulmasının da haksız olduğunu savundu. Avukatlar, dosyada Çarkın’ın söylediklerinin yanı sıra kurumlardan gelen yazışmaların ve delillerin de bulunduğunu belirtti. Avukatlar, bu dosyadaki kararın hukuki olmadığını ve istinaf mahkemesine başvuracaklarını ifade etti.
Davanın bundan sonraki süreci
Mehmet Ağar ve diğer sanıklar daha önce de beraat etmiş ancak karar Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi tarafından bozulmuştu. Davanın bundan sonraki sürecinde ise istinaf mahkemesi ve Yargıtay aşaması var. Mağdur avukatları, kararın bozulması için mücadele edeceklerini söyledi.