‘FETÖ sanığının’ AK Parti Genel Merkezi’ne atanma skandalının arka planı ortaya çıktı!

Kısa bir süre önce AVZTÜRK’ün ortaya çıkardığı ve 15 Temmuz sonrası gözaltına alınıp ‘tutuksuz yargılanmak üzere’ serbest bırakılan, Çankırı’daki FETÖ ana davasında, “Terör Örgütü Üyesi olmak, örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgü

Atamaya itiraz eden AK Parti milletvekilleri ve Genel Merkez Yöneticilerinin, “Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın bilgisi ve talebi” olduğu yönünde gerekçeler sunularak ikna edilmeye çalışıldığı belirtilirken, Erdoğan’a da, Şahin’in ilgili soruşturma ve davadan aklandığı yönünde bilgi verildiği iddia edildi.

Halen 201 sayfalık iddianameyle FETÖ sanığı olarak 2017/12 Esas numaralı davada kapsamında yargılaması süren ve 29 Aralık 2017 günü Çankırı Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada sanık olarak hazır bulunacağı öğrenilen İdris Şahin’in Genel Merkez’e atanmasının tabanda büyük bir kırılmaya sebep olacağını dile getiren bir çok milletvekili ve Genel Merkez yöneticisinin, FETÖ ile mücadeledeki kararlılığını “bu örgütle uzaktan yakından ilgisi olanları aranızdan uzaklaştırın, bunlara acırsanız acınacak hale gelirsiniz” türünden açıklamalarla her fırsatta dile getiren Erdoğan’ın böyle bir atamaya izin vermesinin mümkün olmadığından hareket ederek, konuyu Erdoğan’a yakın isimlere aktardığı öğrenildi.

ERDOĞAN’A “DAVADAN BERAT ETTİ AKLANDI” MI DEDİLER?

Atamaya itiraz eden milletvekilleri ve parti yöneticilerinin, AVAZTÜRK’ün TBMM ve AK Parti Genel Merkez kulislerinde bomba etkisi yaratan ve Şahin’in FETÖ sanığı olduğunu gösteren belgelerin de yer aldığı haberiyle birlikte başka bazı belgeleri Erdoğan’ın çok yakınındaki isimlere ulaştırdığı ve böyle bir atamanın tabana izah edilmesinin mümkün olmadığını aktardıkları belirtildi. Erdoğan’a çok yakın olan bu isimlerin de cevap olarak, “İdris Şahin ismi gündeme geldiğinde Erdoğan’ın, gözaltına alınması ve sonrasında devam eden sürecin akıbetinin sorduğunu, atamayı önerenlerin ise ‘iftira atıldığı, bunun da anlaşılması üzerine berat ettiği’ şeklinde beyanlarda bulunulduğunu” aktardığı öne sürüldü.

İDDİANAMEDE DİKKAT ÇEKEN SUÇLAMALAR

Öte yandan FETÖ sanığı iken FETÖ ile mücadelenin en önemli merkezi olan AK Parti’ye Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı olarak atanan, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda da Erdoğan’ın karşısına oturtulan İdris Şahin için 201 sayfalık iddianamede dikkat çeken suçlamalar yer alıyor.

Çankırı Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden ve 29 Aralık 2017 günü İdris Şahin’in de sanık olarak katılacağı duruşmada, sanıklar “Terör Örgütü Üyesi olmak, örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek, terör örgütünün propagandasını yapmak, Terörizmin finansmanının önlenmesini düzenleyen 6415 sayılı kanuna aykırı davranmak, Türk Ticaret Kanununa muhalefet” suçlamaları ile yargılanırken, İdris Şahin için, “… avukatlık yapmış olduğu dönemde halk arasında Gülen Cemaati olarak bilinen FETÖ/PDY terör örgütü ile tanışıklığının örgüte ait KOTKU Şirketinin vekalet çıkartılması ile başladığı, eğitime katkı sunmak amacıyla okul ve yurt yapılması ve dershane işletilmesi gibi alanlarda faaliyet göstermek üzere kurulduğu söylenen, ancak örgütün himmet yoluyla sağlanan kayıt dışı gelirlerini aklamak ve örgüte maddi finans sağlamak amacıyla kurulan, il imamlarının denetim ve kontrolünde bulunan, hissedarların yönetimi konusunda bir tasarruflarının bulunmadığı, hissedarların sadece tavsiye niteliğinde görüşlerini sunduğu, il imamı tarafından kararlarının alındığı ve mütevelli içerisinde faaliyet yürüten şüpheliler Burak KIRIKER, Ömer AK, Ali Osman ATAKUL, Semih DARANDELİ, İbrahim KARATAŞ ve Mustafa USTA ile fikir ve eylem birliği içerisinde 2007 yılında kurulan AZİM Şirketine ait hisseleri 2009 yılında devralmak suretiyle şirket hissedarı olduğu, 2011 yılında ise örgüt mütevelli üyesi olan şüpheli Hasan COÇAR’a 200.000 TL bedel karşılığında devretmek suretiyle şirket ortalığından ayrıldığı,   şüpheliler Muzaffer VURAL ve Ali Osman ATAKUL ile Çankırı Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2016/80 esas sayılı dosyası kapsamında sanık olan Selçuk ALKAN, Recep ŞENEL, Abdullah YEMİŞENÖZÜ, Ahmet Şadi KILIÇ, İsmail Çağatay TOPÇU ve Halil Nevzat YETKİN ile dikkat çeker şekilde telefon irtibatının bulunduğu, flaş bellek veya CD gibi dijital  malzemelerin incelenmesi sonucunda, “ Türkçe’nin 100 Akları, Bank Asya’nın katkılarıyla ibareli”  4 adet CD’nin Türkçe Olimpiyatları olarak bilinen faaliyet ve sesleri;  ‘M. Fetullah Gülen İnsanlığın İftihar tablosu Hz. Muhammed, Nil Prodüksiyon CD 1 ve Cd 2’ ibareli 2 adet CD’nin Fetullah GÜLEN’e ait konuşmalarını  ve Fetullah Gülen Şiirlerinden Garo Mafyan Şarkıları Nil ibareli 1 CD’nin 10 adet çocuk şarkılarını içerdiği, örgütsel toplantılara katıldığı, Maliye Bakanlığı Mali Suçlar Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından tanzim edilen 24.10.2016 tarih ve 2016/MAR17-3/27 sayılı raporunda belirtildiği şekilde örgüt kapsamında ŞÜPHELİ PARA TRANSFERİNDE bulunduğu tesbit edilmiştir” ifadeleri dikkat çekiyor.

TOPLAMDA İSTENEN CEZALAR: 6 YILDAN 13 YILA KADAR HAPİS

AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcılığı görevine atanan İdris Şahin için Çankırı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 201 sayfalık iddianamesinde yer alan suçlamaların bunlarla da sınırlı olmadığı ve Şahin’in örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım ettiği gibi tespitlerden sonra şu suçlamalarla yargılandığı öğrenildi:

“…İdris ŞAHİN’nin, FETÖ/PDY terör örgütünün amaç ve stratejisi doğrultusunda  eğitime katkı sunmak amacıyla okul ve yurt yapılması ve dershane işletilmesi gibi alanlarda faaliyet göstermek üzere kurulduğu söylenen, ancak örgütün himmet yoluyla sağlanan kayıt dışı gelirlerini aklamak ve örgüte maddi finans sağlamak amacıyla kurulan, il imamlarının denetim ve kontrolünde bulunan AZİM Şirketinin hissedarı olması ve muvazalı şekilde irtibatlı olduğu başka bir örgüt mensubuna şirket hisselerini devretmesi, şirketin kurulduğu tarihte iktidar partisinin il başkanı sıfatının bulunması nedeniyle örgütün ihtiyaç duyduğu, Çankırı ilindeki itibarlı ve zengin kişilere kolaylıkla ulaşılarak AZİM şirketine hissedar yapılmasına aracı olması, FETÖ/PDY terör örgütünün kontrolü ve denetimi altında bulunan kurum, şirket ve kuruluşları ile örgüt mensuplarıyla irtibat durumunun olağan sosyal ilişkiden öte suça yönelik amacı ve hedefi kapsayan ilişki olduğu gözetildiğinde şüpheli İdris ŞAHİN’nin, örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve istiyerek yardım yapmak suretiyle 5237 sayılı TCK.nun 220/7. maddesindeki suçu  ve AZİM Şirketinin hisselerini muvazalı devredip - devralması nedeniyle ödenmesi gereken sermaye taahhüdünü yerine getirmemek suretiyle Türk Ticaret Kanunun 549. maddesine aykırı davranmak suretiyle aynı Kanunun 562/8 maddesinde hükme bağlanan suçu işlediği sonucuna varılmıştır.”

FARKLI SUÇLARDAN 6-13 YILLA YARGILANIYOR

Büyük tepkiler eşliğinde AK Parti Genel Merkezi’nde görevlendirilen İdris Şahin’in yargılandığı davada, iddianame makamı tarafından farklı suçlamalarla toplamda 6 ile 13 yıl arasında ceza istemiyle yargılandığı ortaya çıktı. İddianamede, İdris Şahin’in de olduğu sanıklarla ilgili, “eylemine uyan 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 549. Maddesinin yollaması ile aynı Kanunun 562. maddesinin 8. fıkrası uyarınca BİR YILDAN ÜÇ YILA KADAR HAPİS CEZASIYLA cezalandırılması,

eylemine uyan 3713 sayılı Kanunun 7/1. maddesi ile 5237 sayılı TCK.nun ve 220/7 ve 314/3. maddesinin yollaması ile 5237 sayılı TCK.nun 314. maddesinin 2. fıkrası uyarınca  BEŞ YILDAN ON YILA KADAR HAPİS CEZASIYLA cezalandırılmasına,

5237 sayılı TCK.nun 220/7 – 2. cümlesi uyarınca ÜÇTE BİRİNE KADAR İNDİRİLMESİNE, hükmedilecek hapis cezasının 3713 sayılı Kanunun 5. maddesinin 1. fıkrası uyarınca YARI ORANINDA ARTIRILMASINA,…” şeklinde ceza taleplerinin olduğu görüldü.

 

Özel Haber Haberleri