Fiziksel ve ruhsal dinginlik için pratik "Yoga" hareketleri! Yoga ile hastalık tedavisi…

Yoğun iş yaşantısının stresinden uzaklaşarak kendini daha iyi ve zinde hissetmek isteyenler için evde ve işyerinde her ortamda uygulanabilir pratik yoga hareketleri…

Hayat akışı içerisinde stresi azaltarak daha dingin bir ruh hali sunan Yoga özel bir meditasyon şeklidir. Hindistan'da başlayarak tüm dünyaya yayılan “Yoga” kelime anlamı “kavuşma ve karşılaşma” anlamına geliyor. Özel bir felsefe olarak bunu uygulayanlara “Yogi” adı veriliyor.

YOGANIN FAYDALARI NELERDİR?

Düzenli olarak hayatına Yogayı dahil eden tüm insanlar istisnasız kendini daha huzurlu hissettiğini ve hayatın bir parçası olduğunu fark ettiğini ifade ediyor. Nefes çalışmaları fiziksel olarakta kişinin rahatlamasını destekliyor. Vücudun denge kazanması ve nefes kontrolü sağlanıyor. Pozitif olarak yaşamı etkileyen tüm bu unsurlar ruhsal olarak kişiye daha sağlıklı bir ortam oluşturur.

Yoga sporu hem zihinsel hem bedensel olarak dinlenmeyi sağlıyor. Kolayca yapılabilecek hareketler hayat kalitesini de arttırıyor. Bununla beraber pek çok hastalığa da şifa sağlıyor. Pratik yoga hareketlerine geçmeden önce egzersizlerin haftada en az 3 gün uygulanması öneriliyor. Herhangi bir yaş sınırı olmadan ev ortamında dahi videolar izlenerek yapılabiliyor.

YOGA HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

Düzenli olarak Yoga egzersizleri uygulayan bir kişi nefes alıp verme ritmini standart hale getirir.

  • Kalp ritmi düzenlenir.
  • Kalp krizi riski azalır.
  • Vücut daha esnekleşir.
  • Stres azalarak depresyon riski azalır.
  • Uyku kalitesi düzene girer.
  • Sırt ve bel ağrıları olanların sorunları tamamen ortadan kalkar.
  • Kan akışı düzenlenir.
  • Beden daha iyi oksijen alır. Bu nedenle organlar daha rahat çalışır.
  • Odaklanmayı kuvvetlendirir ve vücudu dinlendirir.

YOGA İÇİN ÖN HAZIRLIK AŞAMASI

Yogaya başlarken bir Yoga matı almak öneriliyor. Hareketleri yaparken zorlanmamak için rahat kıyafetler tercih edilmelidir. Bulunduğunuz alana su ve havlu alarak başlayabilirsiniz.

Ortamı hazırlamakta önemlidir. Daha dingin hale gelmek isteyenler kokulu mum ya da tütsü kullanabilir. Belirli bir düzen ve çizelge doğrultusunda ısınma hareketleri ile Yoga çalışmalarına başlanır. İnternet üzerinden video izleyerek istenen her ortamda uygulanabilir.

PRATİK YOGA HAREKETLERİ

Evde pratik şekilde uygulanabilir Yoga hareketleri:

Köprü: Sırt üstü uzanarak iki ayak arası mesafe omuz genişliğine göre hazırlanır. Ayaklar kişiye doğru çekilir. Ellerden destek alarak kalçayı yukarı doğru kaldırın.

Öne Eğilme: Ayağa kalkın. Dizleri bükmeden öne doğru eğilin. Baş bacaklara yapışıncaya kadar eğilin. Eller ile arkadan ayak bilekleri tutularak destek alınabilir.

Sandalye pozu: Beden dimdik ayakları hafif açın. Kolları başın üzerinde yukarı doğru uzatın. Sandalye varmış gibi düşünerek yavaşça nefes vererek çömelin.

Çocuk pozu: Diz üstü çökün. Alnı yoga matına dayayın. Kolları başın ilerisinden iyice uzadığı seviyeye kadar uzatın.

Kobra duruşu: Yüz üstü yatıp elleri omuz hizasında yere bastırın. Derin nefes ile sırasıyla; baş, göğüs ve eller geriye doğru kaldırın. Kısa süre bekleyin. Yavaşça nefes verirken yavaşça yere doğru inin.

Yaşam Haberleri