Gözler faiz kararına çevrilirken altın ve borsa yatırımcısına kritik öneri

2022 yılında yaşanan artışlar 2023 yılında rekor seviyeye ulaşırken altın ve dolar yatırımcısı gelişmeleri yakından takip ediyor. Faiz kararının açıklanması beklenirken uzman isimden yatırımcılara tavsiye geldi.

Borsanın düşüşü, altın, Dolar ve Euro'nun yükselişi derken yatırımcıya en çok kazandıran altın oldu. Uzman isimlerden 2023 yılına ilişkin değerlendirmeler art arda gelirken bu kez gözler Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ve Ameri Merkez Bankası (FED) tarafından açıklanacak faiz kararına çevrildi.

PİYASALAR HAREKETLENDİ

Yeni haftada piyasalarda yaşanan dalgalanmalar yatırımcının dikkatini çekerken Borsa İstanbul geçtiğimiz günlerdeki düşüşün ardından yeniden yükselişe geçti. Altın tarafında ise dalgalı seyir devam ederken faiz kararı beklenirken yatırımcılar, ''Altın mı daha çok kazandırır, borsa mı?'' sorusuna yanıt arıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Ekonomist Hikmet Baydar, ''Altında bu yıl yeni zirve bekliyorum.'' diyerek şaşırttı. Değerlendirmelerine devam eden uzman isim, ''Altın 2 bin 74 Dolar seviyesini görebilir. Gram altında ise durum biraz değişiyor. Mart ayından itibaren gaz sisteme gireceği için dolar/TL’nin güçlenme ihtimali olabilir. Eğer TL güçlenirse gram altın, ons altındaki gibi bir performans göstermeyebilir.'' dedi. Mart ayında doğal gazın sisteme girmesiyle beraber dolar/TL’nin 18 lira altına düşmesini beklediğini ifade eden Baydar, Doların 17 lira 40 kuruş seviyelerini görebileceğini kaydetti.

FED VE MERKEZ BANKASI'NDAN FAİZ BEKLENTİLERİNE DEĞİNDİ

FED'in açıklayacağı faiz kararı ile ilgili beklentisini aktaran Hikmet Baydar, ''FED'den 25 baz puan faiz artışı bekliyorum. Şu an ABD’de bu beklenti yüzde 80’lere çıktı. Altın fiyatları yukarı gidiyor, dolar zayıflıyor. Altında ABD’de ralli beklendiğini söylemiştim. Ons altın 1917 dolar ile güçlü direnç seviyesine giriyor. Altında yön hala yukarı ancak 1947 dolar seviyelerinden bir kar realizasyonu gelebilir.'' ifadelerine yer verdi. Ekonomist Baydar, TCMB tarafından açıklanacak faiz kararı beklentisine ilişkin ise ''Politika faizinde bu toplantıda ben bir değişiklik beklemiyorum. Mart ve nisan ayları gibi bir değişiklik olabilir. Artırım beklemiyorum ama ufak ufak indirimlerin gelmesi muhtemel. Enflasyonda epey bir düşüş olacak bu düşüşe paralel olarak Merkez Bankası birkaç ay içerisinde özellikle seçim öncesinde faiz indirimi yapabilir. Oran konusunda bir şey söylemek erken enflasyonun seyrine bakmak gerekiyor. Nisan ayından sonra Merkez Bankası piyasaya bir mesaj verebilir.'' dedi.

BORSA YATIRIMCISINA TAVSİYE VERDİ

Borsa yatırımcısı için tavsiye vereceğini açıklayan Hikmet Baydar, ''Borsa yatırımcısına 3 kritik tavsiyem var. Firmaların sahibi güvenilirse geleceğe yönelik bir pozisyon alınabilir. İkincisi temettü verimidir. Şirketin karını paylaşması önemli. Yatırımcılar temettü vermeyen şirketlerden uzak dursun. Diğer bir konu ise sektörün içinde bulunduğu büyüme performansıdır. Büyüme performansı yüksek ise yüksek temettü alırlar ve o yüksek temettüler ile şirketlerden güzel para kazanmış olurlar. Ağırlıklı olarak temettü verimine oynamalarında fayda var. BIST endeksindeki grafiğe baktığımızda endeksin 3 gün içerisinde al sinyali verdiği görülüyor. Al sinyalinin geldiği yer direnç noktası. Burası 5360 puan seviyesinde. 5360 puanın üzerinde tutunmadığı sürece ben borsada yukarı yön görmüyorum. 5360 puan seviyesinin üzerinde 3 gün tutunması lazım.'' diyerek sözlerini sonlandırdı. Öte yandan faiz kararlarının açıklanamsı bekleniyor.

Ekonomi Haberleri