“Kanserle Savaş Haftası” nedeniyle konuya daha çok dikkat çekilmesi mümkün hale geldi. Dünya Sağlık Örgütü tümör ya da urdan kaynaklı kanser vakalarındaki artışa değinildi. Uzmanlar: “Yaşlanma ile beraber nüfus arttıkça 2040 yılına kadar tahmin edilenin üzerinde bir rakama ulaşılacak. Her yıl yıl 28 milyonu aşkın vaka görülebilecek” dedi.
Açıklanan bu rakamlar 2020 ve 2040 yılları arasındaki süreci kapsıyordu. Uzman görüşüne göre %55'lik bir artış yaşanması mümkün olacak. Bu artış erkeklerde daha çok kendini hissettiriyor. Kadınlarda %48,8 erkeklerde ise %60,6 oranından yüksek bir seviye bekleniyor.
2020 VERİLERİ 19 MİLYONU AŞTI!
Halk arasında yaygınlaşan ve her yıl ortalama 735 bin kişinin teşhisini konulduğu kanser hastalığı normal ve yaygın bir hale geldi. Uzmanlar 2020 yılı verilerine tam da kanser haftasına denk gelen dönemde paylaştı ve durumun ciddiyetine daha çok ilgi çekti. 2020 yılı pandemi döneminde 19 milyonu aşkın kişi üzerine kanser teşhisi kondu. Bu rakamdan sadece 9 milyon 958 bin 33'ü kanser yüzünden vefat etti.
HER YIL VAKA SAYISI 400 BİNİ AŞTI!
Son dönemlerde daha da artan kanser vakalarında en çok dikkat çeken meme kanseri, akciğer kanseri, mide ve karaciğer kanseri, tiroid, prostat kanseri olarak biliniyor. Yaygın bilinen durumun aksine çocuklarda da her yıl ortalama 400 bini aşkın kanser teşhisi konuyor. Dünya genelinde hızlı bir artış fark ediliyor. Özellikle orta gelir seviyesi altında bulunan ülkelerde daha çok fark ediliyor.
ERKEN TEŞHİS ÖNEM TAŞIYOR!
Fiziksel, duygusal ve ekonomik yükten kaynaklı olarak hastalığın ortaya çıkıp yayıldığı zamanda teşhisi önemli olduğu da vurgulandı. Erken teşhis süreci tedavi edebilmekte büyük rol oynuyor. Hastalığın ilerlememesi; kemoterapi, tıbbi ameliyatlar, kemik iliği nakli, radyasyon terapisi gibi önlemler ile durdurulabiliyor.