Hatay depreminden önce Celal Şengör ile Naci Görür peş peşe o bölgeleri uyarmıştı!

Hatay’da gerçekleşen yeni depremleri günler öncesinden bilen Prof. Dr. Naci Görür ile Prof. Dr. Celal Şengör’ün açıklamaları resmen gündem yarattı. İşte o açıklamalar…

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin yarattığı etkiden en ağır hasarları alan illerden biri olan Hatay’da dün akşam saatlerinde tam 3 dakika ara ile 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde iki deprem daha meydana geldi. Bir kez daha enkazların oluştuğu Hatay’da 3 kişi daha yaşamını yitirdi. Deprem sonrasında dikkat çeken ise, Prof. Dr. Naci Görür ile Prof. Dr. Celal Şengör’ün depremden günler önce gerçekleştirdiği açıklamalar oldu.

Bölgede meydana gelen iki deprem, akıllara Prof. Dr. Naci Görür ile Prof. Dr. Celal Şengör’ün peş peşe yaptığı açıklamaları getirdi. Hatay’ı deprem konusunda uyaran Prof. Dr. Görür ile Prof. Dr. Şengör, depremin büyüklüğüne ilişkin de bilgi vermişti. O açıklamalarında başka bölgeleri de uyaran bilim insanları, açıklamalarıyla yeniden gündeme geldi. İşte depreme karşı dikkatli olunması gereken bölgeler…

PROF. DR. CELAL ŞENGÖR: BURALARDA 6,7 6,6'LIK DEPREM BEKLENEBİLİR

Teke Tek isimli programda Fatih Altaylı’nın konuğu olan Prof. Dr. Celal Şengör, özellikle Hatay hattını uyarmış, ardından ise Adana ili için önemli uyarılarda bulunmuştu. Depremin büyüklüğünü yaklaşık olarak da tahmin eden Prof. Dr. Şengör, “Bu tür depremlerde, genellikle depremin kendisinden 1 büyüklük mertebesi küçük bir artçı olur. Buralarda 6,7 6,6'lık deprem beklenebilir. Buna hazırlıklı olsunlar. Şu anda neresiyse orası. Şimdi Hatay daha riskli. Adana'da olabilir. Antakya'da da olacak. Bununla ilgili zaman vermek mümkün değil. Hiçbir deprem şu tarihte olacak demek mümkün değil. Depremi önceden kestirmek hava durumunu kestirmek gibi değil” diye konuşmuştu. Prof. Dr. Naci Görür de benzer açıklamalar gerçekleştirmişti.

PROF. DR. NACİ GÖRÜR: ORALARDA ÖZENLİ VE DİKKATLİ OLMAK LAZIM

Kahramanmaraş depremlerinin ardında konuşan Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür de özellikle Hatay’ı; “Hatay'ın ölü fay kesimlerinde bir stres transferinin olabileceğini, oralara bir yük geldiğini düşünüyorum. Oralarda özenli ve dikkatli olmak lazım” şeklinde uyarmıştı. Ardından Prof. Dr. Celal Şengör gibi Adana için uyarılarda bulunan Prof. Dr. Görür, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Çevredeki faylarda belirli bir stres transferi olabilir. Bu depremlerden sonra Hatay ve Adana yöresinin daha hassas hale geldiğini düşünüyorum. Adana havzasında Doğu Anadolu fay kuşağının devamı gibi düşünülen, orada da irili ufaklı faylar var, Hatay'ın ölü fay kesimlerinde bir stres transferinin olabileceğini, oralara bir yük geldiğini düşünüyorum. Oralarda özenli ve dikkatli olmak lazım ama onun dışında büyük ölçüde Doğu Anadolu fayı enerjisini boşalttı ve azalttı. Tıpkı Kuzey Anadolu fayı gibi. Bundan sonra büyük ölçüde o faylarda bir rahatlama olacaktır. Uzun dönem büyük depremler meydana gelmeyecektir ama dediğim yerlerde de dikkatli olmamız gerekiyor. Bizim endişe ettiğimiz yerler Bingöl ile Karlıova arasında, Doğu Anadolu fayının en Kuzey Doğu ucunda bir kesim var. Orada en son deprem 1766 gibi oldu, oradan endişe ediyoruz. Bu Maraş fayından dolayı, Hatay ve Adana havzası kesiminde dikkatli olmamız lazım.”

Gündem Haberleri