2021 yılının son çeyreğinde para piyasalarında ve altın piyasasında gözlenmeye başlayan ani artışlar, her sektörde olduğu gibi emlak sektöründe de dengelerin değişmesine sebep oldu. O tarihten bu yana satılık ve kiralık konutlarda ciddi fiyat artışlarına gidilirken son dönemlerde bu artış oranlarının iyiden iyiye rekor seviyelere ulaşmış olduğu tespit edildi.
6 Şubat tarihinde meydana gelen ve 11 ili birden etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerde evleri yıkılan, hasar alan ve dolayısı ile de oturulamayacak hale gelen pek çok vatandaş, farklı illere göç etmeye başladı. Deprem korkusunun da etkisi ile şehir değiştiren depremzedeler devlet eli ile birtakım noktalara yerleştirilirken durumu müsait olanlar da kiralık ya da satılık konut arayışı içerisine girdi. Ancak deprem gibi büyük bir felaketi dahi kendilerine fırsat gören bazı ev sahipleri, fahiş fiyat artışları ile dikkat çekti. Bu konu ile ilgili gelen şikayetleri değerlendiren ve denetimi sıklaştıran Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, değerlendirmeler sonucunda yapılan tespitleri kamuoyu ile paylaştı.
GELİR İDARESİ BAŞKANINDAN YENİ AÇIKLAMA GELDİ!
Deprem felaketini fırsat bilerek kiralık ve satılık konutların fiyatlarını fahiş seviyelere yükselten ev sahipleri, son dönemlerde sosyal medyada da sıklık ile gündeme getirilmeye başlandı. “Kira fiyatları düşürülsün”, “Kira fiyatları denetlensin” başlıkları ile fahiş fiyat artışlarına dikkat çekmeye çalışan sosyal medya kullanıcıları, bu kapsamda yetkilileri göreve davet etti.
Gelen şikayetler üzerine denetimleri sıklaştıran Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, son günlerde on binlerce fahiş fiyat artışını tespit ederek kamuoyu ile paylaştı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar, şu ifadeleri kullandı: “Devletimiz depremden zarar gören vatandaşlarımıza kira yardımı yapıyor. Bazı vatandaşlarımız deprem bölgesinden ayrılarak farklı illerde konut kiralayabiliyorlar. Bizler, depremzede vatandaşlarımızın taşındıkları illerde gerek kiralık gerek ise de satılık konutlarda fiyat hareketliliklerini yakından takip ediyoruz. Ülke genelinde yapmış olduğumuz değerlendirmelere göre deprem tarihi sonrasında artış yapan 37 bin 367 satılık konut ve 7 bin 363 kiralık konut ilanı var. Sahada yürütecek olduğumuz denetimlerde fahiş fiyat artışlarına yönelik elde etmiş olduğumuz sonuçları değerlendirmek üzere Ticaret Bakanlığı ile paylaşacağız.”
“ŞİKAYET EDİN!”
Açıklamasının devamında vatandaşlara şikayet çağrısında bulunan Bayrakdar, şu ifadeleri kullandı: “Vatandaşlarımızın herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için CİMER veya VİMER gibi uygulamalar ile gerekir ise de ALO 189’u arayarak telefon ile bizlere şikayetlerini bildirmelerini istiyoruz.”