Ramazan ayının simgesi olan hurma, çekirdeği ile de vücuda fayda sağlıyor. Bu bilgi belki de ilk kez duyuluyor. Meyvesi kadar çekirdeği de şifa sunuyor. Hurma içerisinde bulunan küçük boyutlarda, sert ve kahverengi renkli çekirdekler doğru şekilde tüketildiğinde vücuda pek çok faydası ile şifa oluyor. Üstelik düzenli tüketildiğinde sağlığı dengeleyici özellik vaat ediyor.
Hurma çekirdeği doğal yoldan antioksidan etkisi ile vücudun hastalıklara karşı korunmasını sağlıyor. Serbest radikaller üzerinde oluşan zararlı etkilerin engellenebilmesinde şifacı özelliğini ortaya çıkaran hurma çekirdeği vücudu kansere karşı koruyor. Yaşlılık ile beraber daha çok gün yüzüne çıkan fakat günümüzde genç yaşlara kadar düşebilen kanser başta olmak üzere kronik rahatsızlıklar ve kalp hastalıklarına da iyi geliyor.
HURMA ÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Çekirdeğinin bir başka önemli özelliği ise kötü kolesterolü düşürücü etkiye sahip olmasıdır. DL adı verilen bu kötü kolesterol hurma çekirdeği içindeki lifler sayesinde dengeli seviyeye ulaşıyor. Doğal antioksidan etkisi sunan hurma çekirdeği bağışıklık sistemini koruyor. Vücudunun kendini yenilemesi, onarması ve eski enerjisine kavuşmasında katkı sağlıyor.
Hurma çekirdeği içerisinde bulunan mineral ve vitaminler enfeksiyon riskine karşı koruyucu bir tabaka oluşturuyor. Çekirdek içerisindeki Polisakkaritler bağışıklık sisteminin kuvvetlendirerek vücudu dengeliyor.
HURMA ÇEKİRDEĞİ NASIL TÜKETİLMELİDİR?
Kansere karşı şifacı özellik sunan hurma çekirdeği tam bir antioksidan deposudur. İçindeki özüt karaciğer kanserini tamamen geçirmeye yönelik yardımcı bir etki sağlıyor.
Bunca şifaya sahip olan hurma çekirdeğini tüketirken farklı yöntemler denenebilir. Bu yöntemlerden ilki çekirdekleri öğüterek toz haline getirmektir. İstenirse su ya da süte katılıp pişirilerek tüketimi sağlanabilir. Birazcık tatlandırabilmek için kakao tozu, bal ya da tarçın ilavesi yapılabilir.
Hurma çekirdeği sert bir kabuğa sahip, küçük ve yutulmaya çalışıldığında boğulma riskine sebep olabilecek boyuttadır. Bu nedenle dikkatli olunması, özellikle öğütülmesi tavsiye edilir. Hamilelik döneminde olanlar ile bebeğini emziren annelerin daha dikkatli olması, sağlık sorunları yaşamaması için doktora danışması önerilir.