İç Tüzük teklifi TBMM'de kabul edildi

AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan TBMM İçtüzüğü'nde Değişiklik Yapan Teklif, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan TBMM İçtüzüğü'nde  Değişiklik Yapan İçtüzük Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. 

 

Kabul edilen içtüzüğe göre, TBMM Genel Kurulu, milletvekili genel  seçimi kesin sonuçlarının YSK ilanını takip eden 5. gün yerine 3. gün saat  14.00'te toplanacak.

 

Milletvekili andını içmekten imtina eden milletvekillerinin, bu  sıfatlarından kaynaklanan haklarından yararlanması engellenecek.

 

Bütün partilerin üzerinde anlaştığı Danışma Kurulu önerileri üzerinde  her gruba tanınan 10'ar dakikalık konuşma hakkı kalkacak.

 

Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanamadığı durumlarda partilerin, kendi  gündemlerine ilişkin getirdiği grup önerileri üzerindeki konuşma sürelerinde de  kısıtlamaya gidilecek. Grup önerileri üzerinde her parti grubuna tanınan 10'ar  dakikalık süre, öneriyi veren gruptan bir milletvekiline 5 dakika, diğer gruplara  ise 3'er dakikayla sınırlandırılacak.

 

 

Süresinde komisyonda gündeme alınmayan tasarı ve tekliflerin, Genel  Kurulda doğrudan gündeme alması üzerinde komisyon, hükümet ve teklif sahibi 5'er  dakikayı geçmemek üzere söz alabilecek. Bunun dışında bir milletvekiline daha  tanınan konuşma hakkı, yeni içtüzükle uygulamadan kalktı.

 

Mesai saatlerinde değişiklik

 

Her hafta salı günü, farklı partilerden bir milletvekili bu istemde  bulunabilecek. Bir milletvekili, bir yasama yılında birden fazla teklifin  doğrudan gündeme alınmasını talep edemeyecek.

 

TBMM Genel Kurulunun mesai saatleri de uzayacak. Aksi karar  alınmadıkça her salı 15.00'te toplanan Genel Kurul, salı günleri yine aynı saatte  açılacak, 21.00'de kapanacak. Çarşamba ve Perşembe günleri 15.00-19.00 saatleri  arasında çalışan Genel Kurul, teklifin kabulüyle 14.00-21.00 saatleri arasında  mesai yapacak.

 

Genel Kurulu yöneten TBMM Başkanı ya da başkanvekillerinin frak giyme  zorunluluğu kalkacak, koyu renk elbise giyebilecekler.

 

Milletvekillerinin oylama öncesinde yoklama talebine sınırlama  getiriyor. Buna göre milletvekilleri, sadece görüşmeye tabi tezkerelerin  oylanması ile kanunların maddelerine geçilmesi ve tümünün oylanmasında yoklama  isteyebilecek.

 

Oturumu yöneten Başkan ve Divan üyeleri toplantı yeter sayısına dahil  edilecek.

 

Bir milletvekili veya bakana, "geçen birleşim tutanağında yer alan bir  beyanını düzeltme" kapsamında tanınan 5 dakikalık söz hakkı kaldırılıyor.  Milletvekili ya da bakan bu talebini Meclis Başkanlığına yazılı verecek.

 

Usul tartışmalarında lehte ve aleyhte en çok ikişer kişiye tanınan  10'ar dakikalık söz hakkı, 3'er dakikaya inecek.

 

Milletvekilleri, tasarı ve tekliflerin komisyonlara havalesine ilişkin  oturumun başında yaptığı itirazı, bundan sonra yazılı olarak Meclis Başkanlığına  iletecek.

 

Değişiklik önergeleri aykırılık sırasına göre okunup işleme konulacak.  Aynı mahiyetteki önergelerden en kısa olanı okunup, diğer önergelerin sadece imza  sahipleri okunarak birlikte işleme alınacak.

 

TBMM Genel Kurulunda, genel görüşme ve Meclis araştırması  önergelerinin özetleri okunmayacak.

 

Anayasa değişiklikleri hariç, kanun tasarı ve tekliflerinin  maddelerinin oylanmasında artık açık oylama talebinde bulunulamayacak. Tasarı ve  tekliflerin tümünün oylamasında, en az 20 milletvekilinin talebi halinde açık  oylama yapılabilecek. Aksi halde bu oylamalar ve maddelerin oylamaları işaret  oyuyla yapılacak.

 

Milletvekilleri döviz, pankart getiremeyecek

 

TBMM'ye silahlı giren ve Genel Kurulun çalışma düzenini, huzurunu  bozucu döviz, pankart ve  benzeri materyali getiren, kullanan milletvekilleri,  kınama alacak.

 

Görüşmeler sırasında Cumhurbaşkanına, TBMM'ye, TBMM Başkanına,  Başkanlık Divanına, birleşimi yöneten başkanvekiline, milletvekiline, Türk  milletinin tarihine ve ortak geçmişine, Anayasa'nın ilk 4 maddesinde çerçevesi  çizilen anayasal düzene hakaret eden, söven, Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve  milletiyle bölünmez bütünlüğü esasında Anayasa'da düzenlenen idari yapısına  aykırı tanımlamalar yapan milletvekili hakkında, Meclisten geçici çıkarma cezası  uygulanacak.

 

Fiili saldırıda bulunan, TBMM Genel Kurulu ve komisyonlara silahlı  olarak giren milletvekilleri de Meclisten geçici çıkarılacak.

 

Geçici olarak Meclisten çıkarılan milletvekili, izin alıp kürsüden af  dilerse, izleyen birleşimden itibaren Meclise girebilecek.

 

"Kınama" ve "Meclisten geçici çıkarma" cezasına çarptırılan  milletvekili için ilk defa para cezası uygulanacak.  Buna göre, "kınama" cezası  alan milletvekilinin bir aylık ödenek ve yolluğunun üçte biri, "Meclisten geçici  olarak çıkarma" cezasına çarptırılan milletvekilinin ise bir aylık ödenek ve  yolluğunun üçte ikisi kesilecek.

Siyaset Haberleri