Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen on bir ilimizde, binlerce bina yerle bir olurken çok sayıda bina da hasarlı olarak tespit edildi. Ayakta kalabilen binalara sahip kişiler, iki yıl geri ödemesi olmayacak kredilerden düşük faizler ile yararlanarak, binaları için güçlendirme çalışmaları yapabilecek.
Bina güçlendirme kredisi kapsamında, binalarını yıkmak yerine güçlendirmek isteyen vatandaşlara kredi desteği sağlanacak. Bu kredide düşük faizler geçerli olurken, iki yıl boyunca geri ödemelerin olmayacağı ve vade süresinin de on yıla kadar uzatılabileceği açıklandı. Bu kapsamda, deprem neden ile binası hasar almış olan kişiler, bina güçlendirme kredisi ile binalarını yıkmak yerine güçlendirme seçeneğini değerlendirebilecek.
NAKİT İHTİYACI İÇİN KREDİ KOLAYLIĞI
Depremler nedeni ile binası hasar gören vatandaşların nakit ihtiyaçlarını karşılayacak kredi düzenlemesi gündeme geldi. Halihazırda bankalarda yer alan bina güçlendirme kredisinin detayları belli oldu. Binasını yıkmak yerine güçlendirme çalışması yapmak isteyen kişiler, bu krediyi kullanabilecek. Kredi kullanımları, sadece depremden etkilenen bölgelerdeki vatandaşlar için geçerli olmayacak. Binasının depreme dayanıksız olduğunu rapor ile beyan eden kişilerde bina güçlendirme kredisinden yararlanarak, binaları için gerekli çalışmaları gerçekleştirebilecek.
UZMAN İSİM DETAYLARI AÇIKLADI
Yaşar Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serpil Kahraman, ilgili krediye dair detayları şu cümleler ile verdi; ‘’Esasen bu kredi yaklaşık üç yıldır sistemde. Bina güçlendirme kredisi almak isteyen vatandaşlarımız, öncelikle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkili kılınan bir yapı denetim firmasından alacakları riskli yapı raporu akabinde bankaya başvurması gerekiyor. Kredi, düşük faiz oranlarının yanı sıra iki sene geri ödemesiz ve on yıla kadar vadelerle alınabiliyor. Kentsel dönüşüm ve güçlendirme çerçevede verilen desteklerin üst limiti ise, iki katına çıkarıldı. Yenilenecek binalar harç ödemelerinden muaf olurken, konut sahipleri de on sekiz aya kadar kira desteği alabiliyor. Türkiye’de riskli konut sayısının ise, yaklaşık altı buçuk milyon olduğu tahmin ediliyor.’’