İlaç krizi kapıda: Antibiyotik, şurup ve şişe ilaçlara erişim zorlaşıyor

Yerli ve yabancı ilaç firmalarının yaşadığı kriz, kış aylarında ilaçlara erişimi zorlaştırıyor. Eczacılar, antibiyotik, şurup ve şişe ilaçlarının yokluğundan şikayet ediyor.

Türkiye’de ilaç sektörü, hem yerli hem de yabancı firmaların karşılaştığı sorunlar nedeniyle krizle boğuşuyor. İthal ilaçların alımındaki krizin ardından yerli ilaçlarda da kriz kapıda. Çünkü artan maliyetler, yerli ilaç üretiminde de sıkıntılara yol açıyor. Şimdiden antibiyotik grubu ilaçlar ve şurupları erişimde sıkıntılar yaşanıyor.

İthal ilaçlarda Euro kuru sorunu

Temmuz ayında yapılan düzenleme ile ithal ilaçlarda uygulanan euro kuru 14 liraya çıkarıldı. Ancak ilaç firmaları kuru yetersiz buldu. Türkiye pazarından çekilmeye başladı. Pazardan çekilmeyenler ise Türkiye’de satışa sundukları ilaçların sayısını azalttı.

Eczacılar Birliği’nden Erdal Kart, Türkiye’de ekonomik süreç kendilerine uymadığında yabancı firmaların piyasayı çok da ürkütmeden ilaçlarını parça parça çektiğini belirtti. Yerli ilaç üretiminin ise patenti dolmuş ilaç moleküllerinin eş değerlerini üretmekten ibaret olduğunu vurguladı.

Yerli ilaçlarda hammadde ve ambalaj maliyeti

Türkiye’deki tüm bölge eczacı odalarımız Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri Ali Fuat Gülde, yabancı firmaların Türkiye pazarından çekilmesinin halk sağlığı bakımından ciddi problemler yarattığını belirtti. Türkiye’deki üretimde ise ilaç moleküllerinin Hindistan ve Çin gibi ülkelerden, üretimde kullanılan kağıt ve alüminyum gibi ürünlerin ise Ukrayna’dan alındığına dikkati çekti. “Türkiye’de ilaç sanayi montaj sanayidir” dedi Gül. 2 yılda girdi maliyetlerinin 10 katına çıktığını da ifade etti.

Eczacılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Ferzan Özgür ise, üretilen ilaçların en büyük alıcısının devlet olduğuna dikkati çekti. Yerli ve yabancı çoğu ilaç firmasının sosyal güvenlik kurumuna vermeyi taahhüt ettikleri kamu kurumu iskontosundan vazgeçtiğini ifade etti. Normalde eczanenin depodan bin liraya aldığı ilacı SGK’ya 1100 liradan satması gerekiyor. Ancak firmalar şu an kamu kurum iskontosunu karşılayamadığı için eczane bin liraya depodan aldığı ilacı 900 liraya SGK’ya satıyor. Eczaneler ellerindeki ilaçlara zarar vererek vermeye başladı Özgür.

Kışın şurup ve şişe ilaçlarının yokluğu

Özgür, ayrıca kışın şurup ve şişe ilaçlarının çoğunun yokluğuna girdiğini, bunun nedeninin ise şişe maliyetleri olduğunu belirtti. Şişe maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle firmaların bu ilaçları üretmekten kaçındığını söyledi. Bu durumun özellikle çocuk hastalar için büyük bir sorun olduğunu ifade etti.

Eczacılar, ilaç krizinin çözümü için devletin acil önlem almasını istiyor. Aksi halde kış aylarında ilaçlara erişimin daha da zorlaşacağı uyarısında bulunuyor.

Gündem Haberleri