Bir İngiliz şirketi Myanmar firması ile denizcilik endüstrisine ve petrol ve doğalgaz sektörüne girmek üzere ortak girişim kurdu.
İngiltere firması James Fisher and Sons ve Myanmar firması Royal Marine Technology Co Ltd'den temsilciler, 20 Mart'ta Sule Shangri-La Otel'de bir Mutabakat Zaptı imzaladı.
James Fisher and Sons'un CEO'su Nick Henry, Myanmar'a girme nedeninin, ülkenin son zamanlarda uluslararası alanda dikkat çeken ham petrol ve doğalgaz piyasasının geliştirilmesine yardım etmek olduğunu söyledi.
Şirketin, petrol ve doğalgaz çıkarma şirketlerine hizmet ve destek sağlamaya devam edeceğini, teknolojik yardımlar sunacağını ve ülkedeki yerel mühendis mezunlarını eğitmeye devam edeceğini de sözlerine ekledi.
Royal Marine Technology'nin genel müdürü U Myint Aung, "Denizaşırı hizmetler çok geçmeden Myanmar'da genişleyecek. İşte bu yüzden ... yerli şirketlerimizle işbirliği yapmak için ilk adım bir anlaşma imzaladık. İngiltere firması buraya yerleşmek için firmamızla birlikte çalışıyor "dedi.
James Fisher ve Sons, konteyner gemileri ve hatta denizaltılar gibi kaynaklar sağlayacak. Aynı zamanda, gaz ve petrol boru hattı ile ilgili inşaat ekipmanlarının yanı sıra onarım ve bakım makineleri ve aparatları da tedarik edecek.
Ülkede denizle ilgili hizmetler var, ancak bu gibi büyük ölçekli hizmetleri sunan bir şirket henüz Myanmar'a gelmedi.
Myanmar'daki petrol ve gaz sektörü, araştırma için uluslararası firmalar arasında ilgi alanı haline geldi.
Araştırma şirketi IHS Global Insights'a göre, Myanmar'ın 3.2 milyar varil petrole ve 18 trilyon kübik feet (tcf) doğalgaz rezervine sahip olduğu tahmin ediliyor. Aslında, ülkenin kanıtlanmamış ve kaydedilmemiş kaynaklarının çok daha büyük oranda olduğu belirtiliyor.
HİNDİSTAN'IN REZERVİ İLE AYNI
İngiltere Ticaret ve Yatırım Dairesi'nin (İngiltere Ticaret Bakanlığının öncül kuruluşu) yazdığı petrol ve gaz sektörü üzerine bir rapor, Myanmar'ın kanıtlanmış rezervlerinin komşusu olan Hindistan'la neredeyse aynı seviyede olduğunu bildiriyor. Hindistan, 5.7 Milyar varil petrol ve 18 trilyon doğalgaz ve dünya petrolünün British Petroleum tarafından 2013 istatistiksel incelemesi ile kaynaklarının değeri açısından uluslararası olarak 16. sırada yer alıyor.
Haziran 2014'te, Myanmar hükümeti, 20 uluslararası firmaya offshore blokları keşfetmek ve üretmek için ön izinlerİ verdi.
Kısa bir süre önce açık arazi ve açık deniz ihaleleri, dünyanın en büyük petrol ve gaz şirketlerinin bir kısmını Myanmar'a getirdi. 2013 yılında açık deniz ve açık deniz araştırma ruhsatı alan şirketlerin birçoğu Shell, BG Group ve Ophir Energy gibi İngiliz şirketleri idi.
Şu anda faaliyete geçen dört offshore alanı bulunmaktadır. En eskisi, Fransız firması Total tarafından yönetilen bir konsorsiyum tarafından yönetilen Yadana. Yetagun, Malezya devi Petronas, Shwe, Güney Koreli Daewoo International ve Zawtika tarafından Taylandlı PTTEP şirketi tarafından işletiliyor. Shwe Gas, sınır ötesi bir boru hattı vasıtasıyla Güney Çin'e Myanmar ve Çin'i bağlıyor.
ARAKANLI MÜSLÜMANLARIN TOPRAKLARI
Arakan eyaletinin başkenti Sittwe'nin (Akyab) 120 kilometre güneyinde bulunan liman şehri Kyaukpyu açıklarında, Güney Koreli petrol şirketi Daewoo 2004'te arama yaptığı iki deniz sahasında toplam 1.2 trilyon metreküplük doğalgaz buldu. Daewoo'dan sonra Çinli CNOOC ve CNPC, Malezyalı Petrogas, Hintli GAIL şirketleri de ruhsat alarak gaz yataklarını geliştirmeye başladı. Çin buradaki petrol ve doğalgaza talip oldu ve projeye ciddi anlamda yatırım yaptı. Myanmar'daki cunta lideri Than Shwe ile pazarlıklara başlayan Çin, Shwegaz ismi verilen projeyi hayata geçirdi. Proje tam kapasite hayata çalıştığında günlük 500 milyon metreküp doğalgaz üretilecek, Çin bu gazın tamamını satın alacak. Çin'in yine aynı yerde varlığı ispatlanmış 2.1 milyar varillik petrol rezervine de talip oldu. Şimdi ülke çapında 23 saha için ihale yapılıyor.
ARAKANLI MÜSLÜMANLARIN KÖYLERİ BOŞALTILACAK
2010 yılından itibaren biri doğalgaz diğeri petrol olmak üzere Arakan'dan başlayıp Çin'in Yunnan eyaletine kadar uzanan iki ayrı boru hattının yapımına başlandı. Arakan'ın başkenti Akyab'da yapılan derin deniz limanı ve enerji terminalleri sayesinde Arakan petrolünün yanı sıra 30 yıl boyunca Afrika ve Orta Doğu'dan Çin'e giden tankerlerin boşaltılacağı liman haline gelecek.
Malaka Boğazı'na alternatif olacak boru hatları, Çin'in Singapur ve Malezya'ya olan bağımlılığını da azaltacak. Myanmar ise bu projeden 29 milyar dolarlık bir gelir elde edecek. 5 bin 620 dönüm yer işgal edecek boru hatları ve çevresi Myanmar hükümeti tarafından askeri bölge ilan edilecek korunacak. Myanmar burada 13 bin 500 asker bulunduracak. Boru hatlarının bulunduğu köyler boşaltılıp kamulaştırılacak.