Pandemi döneminden bu yana sık sık sekteye uğrayan eğitim ve öğretim süreci, özellikle koronavirüsün yayılmasını önlemek adına pek çok ülkede pandeminin yarısını tatil olarak geçirdi. Online bir şekilde devam eden okullar, yaklaşık iki yıl boyunca kapılarını salgını önlemek için açamadı. Online sistemin verimliliğini keşfeden Avrupa ülkeleri ise, bu konuda köklü bir değişikliğe gitmek için ilk adımı attı.
Pandemi döneminde online dönüşen tek şey okul hayatı olmadı. Aynı zamanda yetişkinlerin iş yaşamı da online bir şekilde ilerlemeye başladı. Avrupa’nın her yerini sarmış olan enerji krizi nedeniyle bunu kalıcı bir hale getirmek isteyen bazı ülkeler harekete geçti. Okul ve iş gününü 4 güne indiren bu ülkeler, Türkiye’deki vatandaşların da dikkatini çekmeye başladı.
İNGİLTERE, 4 GÜN UYGULAMASINA GEÇTİ
Dünya genelinde resmi olarak 5 gün olan mesai saati uygulamasını yaşanan enerji krizlerinden daha az etkilenmek adına azaltma kararı alan İngiltere, 5 gün yerine 4 gün mesai saati uygulamasına geçmişti. Online çalışmanın verimli olduğu bu ülkede pek çok işletme bu durumdan memnun kalmıştı.
İngiltere’ni 4 güne düşürdüğü tek şey çalışma günleri olmadı. Çalışma günleri ile birlikte eğitim ve öğretimi de 4 güne indiren İngiltere, öğrencilerin haftada 4 gün okula gelmesi için bir deneme sürecine girdi. Bazı veliler bu durumdan son derece memnun iken; bazı veliler eğitim kalitesinin düşmesinden endişe ederek, karara tepki göstermişti. Ancak, şimdilik İngiltere’de 4 günlük mesai ve okul süreci için yapılan denemelerde her şey yolunda.
TÜRKİYE’DEN 4 GÜN UYGULAMASINA TALEP VAR
İngiltere’den önce bazı Avrupa ülkelerinin de denediği ve verim aldığını ortaya koyduğu 4 gün mesai ve okul süreci tüm Avrupa ilgi görmeye başladığı gibi Türkiye’de de ilgi görmeye başladı. Türkiye’de eğitim ve öğretim sürecinin 4 güne düşüp düşmeyeceğini merak eden veliler ise, gözünü Milli Eğitim Bakanlığı’na çevirdi.
Türkiye’deki veliler de 4 günlük eğitim ve öğretim süreci talebinde bulunmaya başladı. Bu bir sistem değişikliği demek iken; Milli Eğitim Bakanlığı’ndan henüz konuya ilişkin bir açıklama ya da sinyal gelmedi. Başka bir deyişle, 4 günlük eğitim ya da mesai sistemi henüz Türkiye’nin gündeminde değil.