Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ankara’daki temasları sırasında yaptığı açıklamada, Skripal olayına ilişkin tutumda “sağduyunun” hakim olması ve uluslararası ilişkilere verilen bu zararın devam etmemesi beklentisi içinde olduğunu söyledi.
The Times gazetesi, İngiliz istihbaratının "Noviçok" adı verilen zehirin Rusya'da nerede imal edildiğinin belirlendiği iddiasını ortaya atarak gündemi belirledi. Bu konuda da resmi bir açıklama henüz yok.
Bu arada Rusya'nın, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) toplantısında, İngiltere'de Sergey Skripal ve kızı Yulia'ya düzenlenen kimyasal saldırıyı ortaklaşa soruşturma önerisi reddedildi.
Reuters haber ajansı, Çin, Azerbaycan, Cezayir ve İran'ın Rusya'nın ortak soruştturma önerisini destekleyen ülkeler arasında yer aldığını bildirdi.
BBC'nin aktardığına göre toplantı, saldırının arkasında olmadığını savunan ve İngiltere'nin bu konuda daha fazla kanıt sunması gerektiğini belirten Rusya'nın talebiyle Hollanda'nın Lahey kentinde gerçekleştirildi.
Kanıtları inceleyen İngiltere'deki Porton Down laboratuvarı Salı günü yaptığı açıklamada, Skripal'ların maruz kaldığı Noviçok sinir gazının nerede üretildiğini tespit etmelerinin mümkün olmadığını söylemişti.
Askeri sınıfta bir sinir gazı kullanımı nedeniyle saldırının arkasında muhtemelen bir devlet olduğunu belirten laboratuvar, Noviçok'un nerede üretildiğini tespit etmelerinin kendi görevleri olmadığını belirtmişti.
Rusya, İngiltere'nin örgüte hangi kanıtlar sunduğunu öğrenmek istiyor. Dün Türkiye'de konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, soruşturmada rol almak istediklerini söylemişti.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı ise toplantı çağrısının Rusya'nın "OPCW'nun bir sonucu varmasını engellemek isteyen Rusya'nın ayrıştırıcı bir taktiği" olarak niteledi:
"Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'nde saldırı mağdurunun olası saldırganla ortak soruşturma yürütmesi gerektiğine dair bir madde yok."
OPCW'nun kendi bağımsız laboratuvar testlerinin sonuçlarının önümüzdeki hafta yayınlanması bekleniyor.
Kimyasal saldırının ardından 29 ülke Rus diplomatları sınır dışı etmişti.
Rusya da buna, bazı Batılı ülkelerin diplomatlarını sınır dışı ederek misilleme yapmıştı.
Bu arada İngiltere Dışişleri Bakanlığı, eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızı Yuliya’nın zehirlenmesinde kullanıldığı iddia edilen sinir gazının doğrudan Rusya’dan geldiğinin yazılı olduğu tweet’ini sildi.
Sputnik'in aktardığına göre, İngiltere’nin askeri laboratuvarı Porton Down’un başkanı Gary Aitkenhead’in Skripalleri zehirleyen sinir gazının Rusya menşeli olduğunu kanıtlayamadıklarını açıklaması üzerine, İngiltere Dışişleri Bakanlığı bu yöndeki iddiasını geri çekti.
Bakanlık, Skripallerin zehirlenmesi olayında kullanıldığını tespit ettiklerini belirttikleri ‘Noviçok’ olarak da bilinen A-234 sinir gazının doğrudan Rusya’dan geldiği yönündeki ifadeler içeren 22 Mart tarihli tweet’ini sildi.
Sputnik haberi, "Bu adım, İngiltere’nin Rusya’ya yönelik suçlamalarını hiçbir dayanak olmadan yönelttiğini bir kez daha gözler önüne serdi." diye verdi.
Büyükelçiliğin sildiği tweet’te “Port Down laboratuvarındaki dünyanın önde gelen uzmanlarının yaptığı incelemeler askeri bir sinir gazı olan Noviçok’un Rusya’da üretildiğini ortaya koydu. Porton Down Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nde (OPCW) kayıtlı ve yetkili bir laboratuvar” ifadeleri yer alıyordu.
Porton Down laboratuvarının başkanı Gary Aitkenhead, Skripal'i zehirleyen sinir gazının Rusya menşeili olduğunu kanıtlayamadıklarını açıklamıştı.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, eski casus Sergey Skripal’in zehirlenmesiyle ilgili Rusya’ya yöneltilen delice suçlamaların altında hiçbir dayanağın olmadığının yavaş yavaş doğrulanmaya başladığını belirtti.
Porton Down laboratuvarının başkanı Gary Aitkenhead'ın Skripal'i zehirleyen sinir gazının Rusya menşeili olduğunu kanıtlayamadıkları yönünde yaptığı açıklamayı değerlendiren Peskov, "Durum çok korkunç ve İngiliz tarafının olaydan birkaç saat sonra dile getirdiği bu delice suçlamaların hiçbir şeye dayanmadığı, hiçbir delille desteklenmediği doğrulanmaya başladı. Son açıklama sadece bunun belirgin bir kanıtı. Üstelik uzman tarafından yapıldı. Yani oldukça resmi" dedi.
Peskov, "Şimdi şu soru ortaya çıkıyor: İngiliz tarafı neye dayanıyordu? İngiliz tarafı buna cevap vermek zorunda. Her halükarda şimdi Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nde bu konuda çalışmalar yapılacak" diye ekledi.
Bu arada Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Duma milletvekili Adalbi Şhagoşev, İngiltere Başbakanı Theresa May’e Türkiye ile Rusya arasındaki uçak krizinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rusya’dan özür dilemesiyle aşıldığını hatırlatarak, kendisine bu durumu örnek alıp Skripal olayı ile ilgili Rusya’dan özür dilemesini tavsiye etti.
Sputnik’te yer alan habere göre, Türk F16'larının Kasım 2015'te bir Rus uçağını düşürmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın olgun bir politikacı olarak Rusya’dan özür dilemesini İngiltere Başbakanı Theresa May’e örnek olarak gösteren Şhagoşev, şöyle konuştu:
“Elbette ki Theresa May’den doğu bilgeliği göstermesi talep edilemez. Fakat uluslararası politikanın modern tarihinde en kritik durumların da aşılabildiğine dair örnekler mevcut. Türkiye Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin eylemi nedeniyle Rusya ile başlayan çok ciddi zıtlaşmanın ardından, Rus pilotun ölmesinden sonra olgun bir politikacı örneği sergileyerek, özür diledi.”
‘Kişisel hırslarını değil de ülkelerinin ulusal çıkarlarını ön planda tutan güçlü liderlerin bu şekilde hareket ettiğini’ söyleyen Şhagoşev, Türkiye’nin özür dilemesinin ikili ilişkilere yeni bir ivme kazandırdığına dikkat çekti.
Rus milletvekili, “Eğer Theresa May bundan örnek almazsa, Rusya’ya Skripal’lerin (eski Rus casus Sergey Skripal ve kızı Yuliya) zehirlenmesinde parmağı olduğu gerekçesiyle yöneltilen tüm suçlamaların yüksek politik düzeyde kasten yapılan bir kurgu olduğunu, ayrıca İngiltere’nin ülkemize karşı başlatılan enformasyon savaşına gerçekten katıldığını ve ABD ile birlikte ikinci bir cepheden ilerlediğini teyit etmiş olur” ifadelerini kullandı.
Londra, eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızı Yuliya'nın zehirlenmesinden Moskova'yı sorumlu tutuyor. Moskova ise olayla ilgisi olduğunu kesin bir dille reddediyor.