İstanbul Depremi Kapıda mı? 3 Metre yüksekliğinde tsunaminin geleceği ilçeler açıklandı!

Marmara depremi için İstanbul depremi kapıda mı? Uzmanlar BBC’ye konuştular ve beklenen depremin tüm gerçekliğini anlattılar. Depremin büyüklüğü, süresi, başlangıç noktası, yıkım alanları ve tsunami tehlikesi hakkında bilmeniz gereken her şey bu makalede.

Marmara depremi için İstanbul depremi kapıda diyorlar aynı zamanda uyarmaya devam ediyorlar. Uzmanlar BBC’ye konuştular ve beklenen depremin tüm gerçekliğini anlattılar. Konuya ilişkin açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür ''Maksimum kaymayı Kumburgaz segmentinde görüyoruz. O da İstanbul’un Küçükçekmece, Büyükçekmece, Bakırköy’e yaklaşık 10 kilometrelik mesafede olan Kumburgaz segmenti. Yani aynı fay Marmara’nın batısında 1912’de kırıldı, 99’da da Gölcük’te kırıldığına göre o fayın hem sağı hem solu kırıldı ama ortası yani denizin içi kırılmadı. Biz ona şişlik boşluk diyoruz. Muhakkak orası da kırılmak zorunda. Bilim böyle söylüyor.'' denildi.

6 Şubat’tan Sonra Tüm Gözler Marmara’ya Çevrildi

Meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki Silivri depremi sonrasında tüm gözler Marmara’ya çevrildi. Marmara’da depremin ayak sesleri geliyor. Bilim insanları olası tüm senaryoları tek tek inceliyor. Önlem alınmazsa 1999’dan daha kötü bir senaryo Türkiye’yi bekliyor.

1999’da Gölcük ve Düzce depremleri olduğu zaman önemli miktarda stres Marmara’nın tabanındaki Kuzey Anadolu fayının kuzey koluna yüklendi. Bu başlı başına orada depremin öne çekileceğinin bir belirtisiydi.

Depremin Başlangıç Noktasını Tayin Etmeye Çalıştık

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nden jeofizik uzmanı Dr. Yasemin Korkusuz Öztürk ve yerbilimci Profesör Naci Görür beklenen depremi tüm çıplaklığıyla aktardı. Olası simülasyonlarda İstanbul’u bekleyen depremin büyüklüğü 7’nin üzerinde.

“Gerçekleştirmiş olduğumuz 80 senaryoda eğer o segment kırılırsa, eğer olası Marmara depremi’nin büyüklüğünün 7.3’ü çıkacaktır. 7.5’lere de çıkabilecektir. O zaman muhtemelen 40 saniyenin üzerine çıkacaktır.” diyen Dr. Öztürk, “Depremin başlangıç noktasını tayin etmeye çalıştık. Sonuç olarak da beklenen Marmara depreminin büyük olasılıkla Kumburgaz segmenti ve yine muhtemelen Adalar segmentinden de başlayabileceği bulgusuna eriştik.” dedi.

İstanbul’u Deprem Fırtınası Vurabilir

Profesör Görür ise Marmara’da depremin Silivri açıklarıyla Körfez arasındaki kesimde olacağını düşündüğünü söyledi. Ama bu ikisi birden kırılmazsa eğer diyelim biri kırılır ise muhakkak zamanla buna ikinci deprem gelir kısa bir zaman içinde. Felaket senaryoları içinde yalnızca deprem değil, tsunami tehlikesi de var ve bilim insanları bu ihtimalin kaçınılmaz olacağı görüşünde.

“Marmara denizinde bildiğimiz 3 tane derin çukur var zaten. Çınarcık çukuru, orta Marmara çukuru ve Tekirdağ çukuru. Bu havzalarda meydana gelebilecek heyelanlar söz konusu ve heyelan kaynaklı tsunamiler bekleniyor diyebilirim.” diyen Profesör Görür, “Tsunami tehlikesi de var ama bu tsunami tehlikesi Japonya’daki gibi değil. Yani 10-15 metrelik dalgalar gelmez ama 2-3 metrelik dalgalar gelir. Bu da yeterli bir zarar verir.” şeklinde konuştu.

En Çok Yıkım Nerelerde Olacak?

İstanbul’u vuracak deprem en büyük yıkımı nerelerde yapacak? Bu soruya cevap veren Naci Görür ''En çok İstanbul’un güney kıyılarında olacağı tahmin ediliyor. Zaten fay hattı güneye kıyılarına yakın olduğu için ama Küçükçekmece, Büyükçekmece, Avcılar civarı zemin gevşekliğinden ötürü fazla etkilenebilir. Anadolu yakasında da alüvyon zeminine olan örneğin benim de oturduğum Pendik’in sahil kesimi gibi yerler riskli ama Avrupa Yakası daha riskli diyebilirim zemin anlamında.'' dedi.

İstanbul deprem senaryolarını dile getirince halkın kendisine tepki gösterdiğini dile getiren Görür ''Kimi insanlar bize kızıyorlardı. Bunlar halkı galeyana getiriyor, bizi korkutuyor diye. Ne oldu? 60 binden fazla insan öldü. Yani biz susunca sanki depremler olmayacak. Öyle olsa ben ebediyen konuşmam yani çok meraklı da değilim.'' dedi.

Yönetenlere ve Yaşayanlara Bir Ders Niteliğindeki Araştırma

Yönetenlere ve yaşayanlara bir ders niteliğindeki araştırmayı bilim insanları tamamladı. İngiliz BBC televizyonunun Türkiye şubesi BBC Türkçe araştırmayı haberleştirdi. İstanbul’u ve Marmara bölgesini bekleyen deprem ve Kuzey Anadolu Fay Hattı mercek altına alındı.

Bu makaleyi okuyan herkesin depreme karşı hazırlıklı olması ve gerekli önlemleri alması gerektiğini hatırlatmak isterim. Unutmayın, deprem öldürmez bina öldürür. Güvenli bir yaşam için lütfen duyarlı olalım.

Gündem Haberleri