AKP'li Meclis Üyesi Muhammet Kaynar, kararın eşitlik ilkesine ve hukuka aykırı olduğunu savunarak eleştirilerini dile getirdi. Kaynar, “Seçimlerden önce ulaşımı ucuzlatacaklarını ve bedava yapacaklarını söyleyenler, şimdi öğrencilerin ulaşım haklarını kademe kademe ellerinden alıyorlar. Bu kararı çok yanlış buluyoruz” dedi.
CHP'den Hayatın Gerçeklerine Uygunluk Savunması
CHP Grup Sözcüsü Gencay Özcan, kararla ilgili olarak, 30 yaş üstü öğrencilerin sayısındaki artışın hayatın olağan akışına aykırı olduğunu belirtti. Özcan, “2019'dan beri SGK kayıtlarına erişim konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. 30 yaş üstü öğrenci sayısı 122 binden 270 bine yükseldi. Bu, hayat pahalılığı nedeniyle İstanbulluların alım gücünün düştüğünü gösteriyor. Bazı firmalar çalışanlarını açık öğretime kaydettirip öğrenci kartı almaya yönlendiriyor. İBB'nin kasasında kalması gereken 3 milyar TL’den fazla bir miktar bu alanda harcanıyor. Bu kararla, İstanbulluların sırtına daha fazla yük binmesinin önüne geçiyoruz” dedi.
Öğrencilikte Yaşa Takılanlar Tartışması
AKP Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz, İBB'nin 30 yaş sınırı getirmesini eleştirerek, “Öğrencilikte yaşa takılanlar diye bir kategori yarattılar. Biz öğrenmenin yaşı yoktur diye biliyoruz ama İBB’ye göre var. 30 yaş sınırı neye göre belirlendi? Öğrencilerin cebindeki harçlığa göz dikecek kadar işler kötü. Çok övündüğünüz yurtlarınıza zam yapacak kadar durum kötü” ifadelerini kullandı.
İş Arayanlara Ulaşım Desteği
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçim öncesi verdiği vaadi yerine getirerek, “İş Arayan İstanbulkart” teklifini onayladı. Buna göre, İBB’nin bölgesel istihdam ofislerine iş başvurusu yapanlara, 3 ay süreyle günde 4 seferlik ücretsiz toplu ulaşım desteği sağlanacak. Bu düzenleme, iş arayan İstanbulluların iş görüşmelerine daha rahat gitmelerini amaçlıyor.
İstanbul'da toplu ulaşımda öğrenci indirimine getirilen yaş sınırı, birçok tartışmayı beraberinde getirirken, İBB'nin ekonomik sıkıntılar nedeniyle aldığı bu önlemler, öğrenci ve vatandaşların tepkisini çekmeye devam ediyor.