İstatistiklere göre Türkiye’de en çok pişirilen üç yemek ne?

Metro ve Konda işbirliğiyle hazırlanan ve Türkiye’nin yeme – içme alışkanlıklarına dair detaylı veriler sunan Yeme İçme Değerleri ve Alışkanlıkları Araştırması’nın ilk ayağının sonuçları, dün düzenlenen bir basın toplantısıyla paylaşıldı

Türk mutfağına ve değerlerine sahip çıkma vizyonuyla hayata geçirilen araştırmayı, Metro Toptancı Market Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Özerkan ve Konda Araştırma ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Bekir Ağırdır anlattı. Üç adımdan meydana gelen araştırmanın ikinci adımında hanelerde birebir gözlemler gerçekleştirilecek, üçüncü adımda ise araştırma, bir üniversite işbirliğiyle, Metro öncülüğünde daha ileriye taşınacak.

Yeme İçme Değerleri ve Alışkanlıkları Araştırması’nın 9 – 10 Aralık 2017 tarihlerinde 31 ilde, 2 bin 713 kişiyle yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilen bölümüne dair verilerden bazıları şöyle:

Hanelerde bir haftada en fazla tüketilen gıdalar meyve, sebze ve pilav şeklinde sıralanıyor.





Veriler ağırlıklı olarak Türk toplumunda hayatın öznesinin aile olduğunu ortaya koyuyor. Yüzde 95’lik kesim akşam yemeğini ailecek yediğini belirtiyor.

Modern kesimde erkeklerin yüzde 49’u, geleneksel kesimde ise erkeklerin yüzde 60’ı mutfağa girmiyor.

“Evde en fazla hangi yemek pişiyor?” sorusuna verilen ağırlıklı üç yanıt çorba, makarna ve pilav olurken; “En sevdiğiniz yemek nedir?” sorusunun yanıtlarında ise kırmızı et yüzde 10,3, dolma – sarma yüzde 10,1 ve kuru fasulye yüzde 10,1 ile başı çekiyor.

Türkiye para sıkıntısı olmasa buzdolabında her zaman et ve et ürünleri ve tavuğun bulunmasını istiyor.

Türkiye’de yer sofrasında yemek yiyenlerin oranı yüzde 42.

Dışarıda yiyenlere bakıldığında ise yüzde 65’lik bir kesim göze çarpıyor. Dışarıda en fazla yenen yiyecek ise döner.




Sağlıklı yaşam trendinin de yeme – içme alışkanlıklarında bariz bir şekilde hissedildiği görünüyor. “Eskisine göre yemeyi azaltılan” şeylerde yüzde 39 ile şeker en başta. Onu yüzde 35 ile tuz, yüzde 21 ile yağ, yüzde 19 ile kızartma, yüzde 17 ile ekmek ve yüzde 14 ile un takip ediyor.

Hanede gıda alışverişi başlığını, yüzde 32 ile erkekler ve yüzde 27 ile kadınlar paylaşıyor. “Zaman zaman her ikisi de” diyenler yüzde 32 olurken, kadın – erkek – çocuk beraber diyenler ise yüzde 8.

 

Yaşam Haberleri