Stockholm, NATO üyeliği kapsamında Türkiye'nin güvenlik endişelerini gidermeyi hedeflerken, ülkenin Ankara Büyükelçiliği yaptığı açıklamada, İsveç'te terörle ilgili anayasa değişikliğinin yürürlüğe girdiğini duyurdu.
"İsveç'te bir anayasa değişikliği yürürlüğe girdi. Anayasa değişikliği İsveç'in terörle yeni ve daha kapsamlı araçlarla mücadele edebileceği anlamına geliyor" dedi.
Değişiklik 1 Ocak'ta yürürlüğe girdi ve teröre karışan ya da terörü destekleyen grupların örgütlenme özgürlüğünü sınırlandırmak için yasal yollardan daha fazla yararlanılmasına olanak sağlayacak.
İsveç Adalet Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, değişiklik yasa koyuculara bir terör örgütüne katılımı daha geniş bir şekilde suç sayma ve terör örgütlerine karşı bir yasaklama getirme imkanı veriyor.
"İsveç, tek taraflı olarak ve diğer devletlerle birlikte, terörizmin yarattığı tehdide karşı koymak için yoğun bir şekilde çalışmaktadır. Terörizm, etkilenen toplumlar üzerinde ciddi bir baskı oluşturmakta ve hem uluslararası barış ve güvenliği hem de ulusal güvenliği tehdit etmektedir" denildi.
"Terörizm çok ciddi ve sistemi tehdit eden nitelikte suç faaliyetlerini içerir ve demokrasiye, insan haklarının özgürce kullanılmasına ve ekonomik ve sosyal kalkınmaya yönelik en ciddi tehditlerden biridir."
Bu arada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçtiğimiz ay İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström'ün başkent Ankara'yı ziyareti sırasında, İsveç'in NATO'ya katılma teklifine ilişkin müzakerelerin henüz erken aşamada olduğunu ve teröristlerin iadesi konusunda henüz somut bir gelişme olmadığını söyledi.
Stockholm, başta PKK üyeleri ve son yıllarda Türkiye'de 2016'da başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminin arkasındaki örgüt olan FETÖ olmak üzere çeşitli terör örgütlerinin üyelerine ev sahipliği yaptığı için Ankara tarafından uzun süredir eleştiriliyor.
Türkiye İsveç'e aranan kişilerin bir listesini verdi ve İskandinav ülkesinin taleplerinin yerine getirildiğini göstermek için hızlı bir şekilde harekete geçmesini bekliyor.
Öte yandan İsveç Eylül ayında, Ankara'nın Suriye'deki terörle mücadele operasyonunun ardından 2019 yılında Ankara'ya uyguladığı silah ambargosunu kaldırdığını açıkladı.
Ancak Çavuşoğlu, Türk savunma şirketlerinin bazı ürünlerin ithalatı söz konusu olduğunda İsveç'ten "gerekli olumlu yanıtı alamadıklarını" söyledi.
İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyesi olabilmeleri için başvurularının 30 NATO üyesinin tamamı tarafından onaylanması gerekiyor. Şu ana kadar 28'i bunu yapmış durumda; sadece Türkiye ve Macaristan'ın oylamaları halen beklemede.
İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşın da etkisiyle Haziran ayında NATO'ya katılmak için resmen başvuruda bulundu.
Ancak Türkiye, bu ülkeleri terörist gruplara hoşgörü göstermekle ve hatta desteklemekle eleştirerek üyelik tekliflerine itiraz etti.
Tarihi NATO zirvesi öncesinde üç ülke Haziran ayında Türkiye'nin vetosunu önleyen üçlü bir anlaşma imzaladı. Memorandumda İskandinav ülkeleri Türkiye'nin teröristlere yönelik iade taleplerini ele alacaklarını belirttiler. Ortak memorandumda Finlandiya ve İsveç'in "FETÖ olarak tanımlanan örgüte" ve terörist gruplara destek vermeyeceği belirtiliyor.
İsveç ve Finlandiya bu yaz başında güvenlik risklerine karşı Türkiye'ye destek verecekleri konusunda anlaşmışlardı. Türkiye bu iki İskandinav ülkesinden onlarca terör şüphelisinin iadesini bekliyor.
Türkiye'nin Ocak ayında Finlandiya ve İsveç parlamento başkanlarını ağırlaması bekleniyor.