Japonya’nın 150 yıllık teknoloji firması Toshiba bir Japon konsorsiyumunun satın alma teklifini kabul etti ve ikonik holding, 150 yılı aşkın tarihindeki sıkıntılı bir bölümü sona erdirmeye bir adım daha yaklaştı. Hisse senetleri Cuma günü Tokyo'da sıçrayışa geçti.
Tokyo merkezli Toshiba şirketinin yönetim kurulu Perşembe günü yaptığı açıklamada, yerel özel sermaye şirketi Japan Industrial Partners Inc. liderliğindeki bir gruptan aldığı yaklaşık 2 trilyon yen (15.3 milyar $) teklifi onayladı. Teklif, Toshiba'nın Perşembe günkü kapanış fiyatına göre yaklaşık %9,7 daha yüksek.
JAPON HÜKÜMETİ TOSHIBA İÇİN YABANCI YATIRIMCI İSTEMİYOR
Şirket, bir sonraki adım olarak, kesin programın daha sonra duyurulacağı bir ihale teklifinin Temmuz ayı sonunda başlamasının beklendiğini söyledi. Toshiba, satın almaya 17 Japon şirketi ve altı yerel finans kuruluşunun katılacağını söyledi. Bu firmalar, Orix Corp., Rohm Co. ve Chubu Electric Power Co. Gibi devlerden oluşuyor. Bu adım, bir dizi skandalın şirketi zora soktuğu ve satışa mecbur bıraktığı ünlü Japon şirketinde yıllarca süren türbülansı sonlandıracak.
Toshiba’nın hisselerinin satışı için, Japon devleti oldukça hassas davranıyor. Çünkü hükümet, Japonya’nın en ünlü ve küresel markası olan Toshiba’nın yabancı sermayedarların eline geçmesini istemiyor. Bu talep de, Toshiba’nın hisse dağılımı yaparken zorlanmasına neden oluyor.
TOSHIBA, 2015 YILINDAN BU YANA MUHASEBE KRİZİ YAŞIYOR
Japonya’nın dünyada bilinen en büyük markası olan Toshiba, 2015 yılından beri şirket içinde yaşanan skandallar sebebiyle zor günler geçirdi. Şirket özellikle kendi içinde yaşadığı muhasebesel gerilimler yüzünden uzun yıllardır büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya kaldı ve bu sorunlar çözülemedi.
2017 yılında Toshiba’nın ABD merkezli “Westinghouse Electric Co” adlı firması battı ve bu batış dünyada büyük bir yankı uyandırdı. Şimdi Toshiba, yaşadıkları sıkıntılara daha fazla göğüs geremeyerek satışa çıktı. Teknoloji devine son teklif Ağustos ayında 10 milyar dolar olmuştu, bu hafta itibariyle en yüksek teklif olan 15,3 milyar dolar kabul edildi.