Kalbinizi yürüyüşle koruyun

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, kalp sağlığını korumak için haftada en az yarım saat yürümek, her şeyden az ve öz yemek gerektiğini söyledi.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, kalp sağlığını korumak için haftada 3 gün en az yarım saat yürümek gerektiğini belirterek, "Özellikle akşam yemeklerden sonra oturmak yerine yürümek lazım. Az yemek, çok hareket gerekiyor." dedi.

Özdemir, dünyada en fazla ölümün kalp damar hastalıklarından kaynaklandığını söyledi.

Hastanelerin acil bölümlerine başvuru sıralamasında da dünyada kalp hastalıklarının birinci sırada yer aldığını belirten Özdemir, "Amerika'da her yıl, 1 milyon 600 bin kişi acillere kalp rahatsızlığı nedeniyle gidiyor. Bunların yaklaşık 300 binden fazlasının damarları tam olarak tıkalı olan hastalar. Geri kalanı ise kısmen tıkalı olan hastalar. Bu hastaların yaklaşık 200 bini ise hayatın kaybetmekte. Türkiye'de ise her yıl yaklaşık 300 bin kişi göğüs ağrısı nedeniyle acil polikliniklerine başvuruyor. Türkiye'de kalp krizi ile gelen hastaların ölüm oranı neredeyse 100 bini bulmakta." diye konuştu.

"Kalp hastalığından ölümde kadınlarda Avrupa birincisiyiz"

Kalp hastalığından ölenlerin oranlarının dünya ülkeleri ile karşılaştırıldığında Türkiye'nin ön sıralarda yer aldığının altını çizen Özdemir, özellikle kadınlarda Türkiye'nin Avrupa'da 1. olduğuna dikkati çekti.

"Kadınlarda sigarayı bırakma oranı erkeklere göre düşük"

Özdemir, Türkiye'de kalp ve damar hastalıklarında artış gözlemlendiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Sağlık Bakanlığı'nın sigaraya karşı başlattığı mücadele erkekler üzerinde çok etkili oldu. Erkeklerde kalp hastalıkları, sigaraya karşı verilen mücadele ile yavaşlarken kadınlarda ise gittikçe artmakta. Kadınların sigarayı bırakma oranı erkeklere göre çok daha düşük. Sigara kalp hastalıkları üzerindeki en önemli risk faktörü. Hipertansiyon, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği dışarıdan müdahale edilebilecek risk faktörleri. Sağlık Bakanlığı'nın ikinci çalışması olan masadan tuzun kaldırılması da önemli. Hipertansiyon hastalığı ve dolaylı olarak kalp hastalıklarının azalması üzerinde olumlu etki yaptı."

Özdemir, kalp rahatsızlığının en önemli nedenleri arasında ailede kalp hastalığına yatkınlık ve genetik faktörler bulunduğunu ifade ederek, diğer nedenleri ise cinsiyet, sigara kullanımı, hipertansiyon, yüksek kan yağları, şişmanlık, hareketsiz yaşantı ve diyabet olarak sıraladı.

"Stres kalp sağlığını bozan önemli faktörlerden biri"

Stresin de kalp sağlığını bozan önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Özdemir, trafik ve gürültü yoğunluğunun strese neden olduğunu ve stres sonucu salgılanan bazı hormonların kalbi yorduğunu anlattı.

"Haftada 3 gün en az yarım saat yürümek lazım"

Kalp ve damar hastalıklarının önlenmesi için tavsiyelerde bulunan Özdemir, şöyle konuştu:

"Sigara içmeyecek, tansiyonu kontrol altına alacak. Tansiyon hastaları tuzu ve turşuyu çok azaltacak. Yağlı yiyeceklerden uzak durulacak. Seker hastalığı olanlar şekeri aza indirecek. Akdeniz diyetinin uygulanması lazım. Yeşil meyve ve sebze tüketimi artırılacak. Çok ağır yemekler yenmemeli. Sulu yemekler tüketilecek. Her şey yenebilir ama az ve öz yemek yenilecek. Kararında yemek lazım. Bol bol hareket etmek gerekiyor. Yürümek, yüzmek bisiklete binmek çok önemli. Durağan bir yaşama sahibiz. Her yere araba ile gidiliyor. Sürekli bir bilgisayar başındayız. Kilo alınıyor ve alınan kilolar verilemiyor. Azar azar yemek, çok hareket etmek gerekiyor. Hareket kişinin bünyesine göre yapılmalı. İmkan varsa işe yürüyerek gitmek gerekiyor. Haftada 3 gün en az yarım saat yürümek lazım. Özellikle akşam yemeklerden sonra oturmak yerine yürümek lazım."

Özdemir, kalp sağlığı için sıvı alımının önemine de vurgu yaparak, "Su, ayran çok içilmeli. İlla şekerli bir şey içilecekse limonata içilmeli." dedi.

 

Sağlık Haberleri