Kandilli Müdürü '7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLACAK' dedi ve illeri sıraladı: İzmir, İstanbul, Çanakkale, Bolu, Bursa, Adana, Malatya!

Son dakika Kandilli Rasathanesi Müdürü tarafından Türkiye'nin deprem grafiğine ilişkin olarak şok eden ve korkutan açıklama geldi. '7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLACAK' dedi ve illeri sıraladı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, yaptığı bir açıklama ile 81 ilin tamamı için korkutan açıklamayı yaptı.

Kandilli Müdürü '7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLACAK' dedi ve illeri sıraladı: İzmir, İstanbul, Çanakkale, Bolu, Bursa, Adana, Malatya!- 6 Şubat deprem faciasının ardından art arda gelen depremler gün içerisinde AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından güncel olarak vatandaşlarla paylaşılırken özellikle uzmanlar tarafından 7 büyüklüğü üzerinde yakın gelecekte beklenen olası İstanbul depremi gündemdeyken Prof. Dr. Haluk Özener'den bambaşka bir korkutan açıklama geldi.

81 İLDE HER AN MEYDANA GELEBİLİR

Özener, "Ege'de 100 yılda enerji biriktiren fay kırılacakken, bu Doğru ve Güneydoğu Anadolu'da yaklaşık 800 ve bin yıllara varabiliyor. Kimi bölgelerde 2 bin, 2 bin 500 yıl bekleyen enerji biriktiren faylar var. Dolayısıyla Türkiye'nin herhangi bir yerinde 7'lik bir deprem yaşama ihtimalimiz var. " diye konuştu.

Özener, şöyle konuştu:

-Türkiye’yi gözlemlerken bugün geldiğimiz aşamada 268 tane sismik istasyonuyla tüm Türkiye’yi gözlemliyoruz. Burası 7 gün 24 saat 3 vardiya çalışıyor.

-120 yılda 12 bin deprem var 4’ten büyük. Burada ülkemizin ne kadar yoğun sismik aktiviteye sahip olduğunu görüyorsunuz. Bu yansı da, 1912 Şarköy Mürefte depremiyle başlayan önemli depremler.

-En son 6 Şubat depremi de 50 binden fazla yurttaşımızın hayatını kaybetmesine yol açı maalesef.

-Deprem sayısı arttı mı, bu kadar yoğun deprem oluyor veya deprem tahminleri sürekli göz önünde oluyor. Sadece birkaç istatistik vereceğim. Bizim ülkemizde her gün 3'ün üzerinde bir tane deprem muhakkak oluyor; 3 ile 3.9 arasında. Neredeyse her hafta 4 ile 4.9 arasında bir depremimiz var.

-1.5 ayda bir 5 ile 5.9; ortalama 1.5 yıl sürede 6 ile 6.9 arasında depremimiz var ve ortalama 6.2 yıl içinde 7'nin üzerinde deprem bu coğrafyada maalesef yaşanıyor. Dolayısıyla ülkemiz, deprem ülkesi.

-Deprem çözümü yapılan sayılara bakarsanız 2023 yılında özellikle yaşamış olduğumuz iki büyük depremden sonra artçı şoklarla birlikte bugün itibarıyla 46 binin üzerinde deprem meydana geldi.

-Gördüğünüz gibi depremler Gaziantep-Maraş depremlerinin olduğu yere yoğunlaştı. 50'nin üzerinde o bölgede 5'in üzerinde deprem var. 4'ün üzerindeki deprem sayısı da 600'ün üzerinde.

İSTANBUL DEPREMİ TEKRAR VURGULANDI

-Sadece o bölgede değil, 4'ün üzerindeki depremlere baktığımız zaman 741 tane tüm Türkiye'de deprem var.

-Diğer bölgelerde de olan depremleri görüyorsunuz, bunlar Kuzey Anadolu fayı üzerinde. Marmara Denizi'nde olan 4’ün üzerinde depremler var.

-Marmara'da da 3'ün üzerinde 3 bin 500 tane deprem meydana geldi. Yani yaklaşık her yıl 30'un üzerinde ya da 30 civarında 3'ün üzerinde deprem var Marmara Bölgesi'nde.

-2000 yılında, bazı yıllarda 900, bazı yıllarda 600'ün üzerinde Marmara Bölgesi'nde deprem oluyor. Bazı zamanlar spekülasyonlar olabiliyor.

-Marmara Denizi için de geçenlerde 3.6'lık bir deprem olduğu zaman ‘Acaba bu büyük bir depremin sinyalleri mi, sesleri mi' gibi bir algı oluştu. Bu, Marmara'nın doğal sismik aktivitesi içerisinde. Bu hiçbir zaman şu demek değildir.

-Yani 3.6'lık depremin hemen ardından 7'lik deprem getirecektir algısı çok doğru değil. Bununla birlikte Marmara Denizi içinde de büyük bir deprem beklentisi olduğu gerçeğini unutmamak lazım.

Gündem Haberleri