Yurt genelinde uzun süre sonra beklenen kar yağışının etkili olmasının ardından pek çok uzman tarafından peş peşe uyarılar yapılmaya başladı. Yapılan bu uyarılarda özellikle de karlı ve buzlu havada yürürken vatandaşların dikkatli olması gerektiği ifade edildi. Buzlu havalarda yapılan anlık dalgınlık ve hataların bileklerde kırıkların meydana gelmesine neden olabileceği öğrenildi.
KIŞ MEVSİMİNİN KORKULU RÜYASI
Konu hakkında önemli açıklamalarda bulunan SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Cenk Cankuş, bu tür yaralanmalar sonucunda en fazla hasar gören bölgelerin el ve ayak bileklerinin olduğunu ifade etti. Bu kırıkların kış aylarının adeta korkulu rüyası olduğunu ifade eden Cankuş, “Ayak bileği kırığı, kış mevsiminin korkulu rüyalarındandır. Ayak bileği çevresi kırıklarında, özellikle hastanın yaşı ileriyse, travma her ne kadar küçük ya da orta şiddette de olsa gerek ileri yaşın verdiği kemik erimesine, gerekse bağların dejenerasyonuna bağlı olarak, daha çok parçalı kırıklarla karşılaşılır." dedi.
Bu kırıkların yaşam kalitesini son derece düşürdüğünden bahsederek, bunun yanı sıra da kişilerin dikkat etmesi gereken konulardan birinin de kırıkların yanı sıra yırtılmaların ve çıkık gibi durumların da meydana gelebileceği oldu.
KARLI HAVALARDA BUNLARA DİKKAT!
Yaptığı açıklamalarda karlı havalarda özellikle dikkat edilmesi gereken konulardan bahseden Cankuş, öncelikle karlı ve buzlu havalarda gerekli olmadıkça dışarı çıkılmasının önerilmediğinden bahsetti. Bunun yanı sıra da tercih edilen ayakkabıların hava şartlarına uygun olması gerektiğine değindi. Sağlam tabanlı ayakkabıların yanı sıra şemsiyelerin de yürürken destek amaçlı kullanılabileceğinden bahsetti.
Tüm bunların yanı sıra ise yürürken dikkat edilmesi gerekenler hakkında konuşarak, "Soğuktan korunmak için eller cepte yürümek yerine eldiven tercih edilebilir. Çünkü ellerin cepte olması, herhangi bir denge bozukluğu durumunda destek almayı engelleyecektir. Aynı anda iki elin de dolu olmamasına dikkat edilmelidir. Küçük ve yavaş adımlarla acele etmeden buzlanma ya da karın daha az olduğu alanlar tercih edilerek yürünmelidir. Merdiven inerken ya da çıkarken mutlaka bir yerden tutunarak hareket edilmelidir. Binaların altından ya da yanından geçerken çatı veya tentelerden düşebilecek sarkıtlar ve kar kütlelerine dikkat edilmelidir.” ifadelerine yer verdi.
Meydana gelen kırık ve çıkıkların kış aylarında daha da büyük sonuçları doğurduğundan bahsederek kişilerin değinilen noktalara mutlaka dikkat etmesi gerektiğini ifade etti.