Yapılan kan tahlilleri ve röntgenlerle kaşıntı sebebi anlaşılmıyorsa muhtemelen bir deri hastalığıdır veya strese bağlı bir kaşıntıdır..
Bu durumda kaşıntının sebebini anlamak için bir kan tahlili yapılır. Bu tip bir kaşıntının en belirgin sebepleri ise kansızlık, lenfoma gibi kan hastalıkları, karaciğer işlevsizlikleri, böbrek fonksiyonlarının bozulması veya bir enfeksiyon hastalığı olabilir..
Eğer kaşıntı izi yoksa, sadece kaşındığında tırnak izi oluyorsa bu kaşıntı bir iç hastalığa, sinirsel bir hastalığa veya strese bağlı olabilir..
Eğer ciltte kaşınmayla beraber soyulma ve döküntü de gözlemlendiyse bunun nedeni büyük ihtimalle ürtiker, diğer adıyla kurdeşendir. Bu hastalıkta boyutları değişen kırmızı kabarıklıklar görülür..
Tedaviye ilk olarak doktorun yapacağı bir göz muayenesiyle başlanır. Genelde kaşıntının tipi ve görüntüsü hastalığı ele verir. Eğer kaşıntıdan hastalık anlaşılmıyorsa başka test ve tahliller yapılarak hastalığın nedeni anlaşılabilir..
Eğer görüntüde bir belirti olmadan kaşıntı oluşuyorsa bir kan tahliliyle kaşıntının nedeni anlaşılabilir. Böylece sinirsel mi yoksa iç hastalıkları nedeniyle mi oluştuğu anlaşılabilir..
Ciltte kaşıntı görüldüğünde cildin üstünde kızarma, kabartılar, cilt kuruluğu ve dökülme gibi durumlar oluşabilir..
Dermatolojik olarak kaşıntının en sık rastlandığı cilt hastalıkları ise mantar, egzema, kurdeşen, cilt kuruluğu, suçiçeği ve uyuz gibi bulaşıcı hastalıklardır..
Genel olarak kaşıntı sebeplerini kategorilendirmemiz gerekirse bunlar cilt hastalıkları, sinirsel hastalıklar, ilaçlara bağlı, alerjik durumlara bağlı veya iç hastalıklarından kaynaklanıyor olabilirler..