Art arda ortaya çıkan virüsler nedeni ile bu sene neredeyse hiç kimse hastalıktan kaçamadı. Durum bu şekilde olunca da hastalıkların tedavisi ve hastalıklardan korunmak için nelerin yapılabileceği de en çok merak edileneler arasındaydı. Konu hakkında yapılan açıklamalarda pek çok uzman hastalık sürecinde dikkat edilmesi gerekenler ve iyileşmek için nelerin yapılabileceğinden bahsetti.
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ezgi Toptaş Bıyıklı ise bu sene hastalıkların oluşumunun temeline inerek beslenmeye bağlı sorunların meydana gelebileceği, bununla birlikte de kişilerin beslenme düzenlerine dikkat etmesi gerektiğinden bahsetti.
BAĞIŞIKLIK ÇOK ÖNEMLİ!
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Ezgi Toptaş Bıyıklı, hastalıklardan korunmak için kesinlikle ilk adım olarak bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğine, “Güçlü bir bağışıklığın temel taşlarından biri ise yeterli ve dengeli beslenmedir. Yeterli ve dengeli beslenmede her besin grubuna yer verilmesi ve besin çeşitliliğinin sağlanması bağışıklık sistemi için çok önemlidir. İnsanlar genellikle hastalandıktan sonra sağlıklı besinlere ya da vitaminlere yöneliyor. Fakat asıl önemli olan hastalanmadan önce de sağlık beslenilmesi ve gerekli besin öğelerinin alınmasıdır” açıklamaları ile değindi.
HANGİ BESİNLER İLE BAĞIŞIKLIK GÜÇLÜ TUTULUR?
Bu noktada da en çok gündeme gelen ve merak edilen konu ise tüketilmesi gereken besinler arasında yer aldı. Kişilerin kendi bağışıklık sistemini güçlü tutarak burada hastalıklardan korunmak için sürekli tüketim halinde bulundurması gereken besinler "Vitamin ve posanın en önemli kaynaklarından olan meyve ve sebze grubunun tüketimi artırılmalıdır. Özellikle mevsimine uygun olanları tercih edilmelidir. C vitamininin zengin kaynakları olan turunçgiller, maydanoz, biber tüketimi artırılmalıdır. Bağışıklığı destekleyen havuç, brokoli, ıspanak, sarımsak ve soğana sofralarda daha çok yer verilmelidir. Haftada 2 kez balık tüketimi sağlanmalıdır. Ev yapımı yoğurt, turşu gibi besinlere günlük beslenmede yer verilmelidir." şeklinde açıklandı.
Tüm bunların yanı sıra da kişilerin bol bol sıvı tüketmesi gerektiği, haftada içilebilecek olan 1 ya da 2 fincan yeşil çayın sağlıklı geleceği ve bununla birlikte de işlenmiş ürünlerden uzak durularak bunun yerinde softalarda baklagil ve tahıl ürünlerine yer verilebileceği açıklandı.