Artan enflasyon ile birlikte dünya genelinde yaşanan konut krizi her geçen gün biraz daha derinleşerek büyüyor. Türkiye’de fahiş rakamlara ulaşarak çok büyük boyutlara gelen kira sorunlarına devletten alınan önlemler yetersiz kalıyor. %25’lik kira artışı kotası da kira artışlarına önlem olamazken kiracı ve ev sahipleri hala davalık olmaya ve mahkemeye düşmeye devam ediyor. Peki dünyadaki diğer ülkeler kira sorununa karşı nasıl önlem alıyor. İşte konu ile ilgili tüm detaylar…
Türkiye’de kira sorunu derinleşiyor!
Artan enflasyonla beraber kira sorunları her geçen gün biraz daha artıyor. Artan kira fiyatları konut sektöründeki krizin derinleşmesine sebep olurken kiracı ve ev sahiplerini de mahkemelik yapıyor. Devlet tarafından alınan %25’lik kira artış kotası pek bir fayda göstermezken Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM)'a göre, Türkiye genelinde ortalama kiralık ev fiyatındaki yıllık artış oranı 2023 haziranda yüzde 121,1 seviyesinde bulunuyor.
Dünya genelinde yaşanan bu konut krizine hangi ülke nasıl önlem alıyor? Dünya genelinde pek çok ülkede yaşanan kira sorununa karşı, turistlere günlük kiralanan evlere sınırlama getirilmesi, birden fazla evi olanlara ek vergiler ve kira kontrolleri gibi uygulamalara başvurarak sert önlemler almayı tercih ediyor.
Ülkeler hangi önlemleri alıyor?
Portekiz
Portekiz de artan kira sorunu nedeni ile ülke Altın Vize uygulamasını sonlandırmaya karar verdiğini açıkladı. Açıklanan kararla kırsal bölgeler hariç turistlere kiralanmak üzere kullanılan apartmanlar için yeni ruhsat vermeyi kestiğini belirtti.
Kanada
Özellikle Çinli yatırımcıların Kanada içerisinden mülk almaları kira sorunlarını ve fiyatlarını fahiş rakamlara çıkardı. Kanada ülkesinde Toronto gibi büyük şehirlerde aylık kiralar ortalama 2 bin 500 Kanada doları olarak görülürken Kanada hükümeti ocak ayından itibaren piyasadaki rekabet gücünü azaltmak için yabancı mülk sahipliğini yasakladığını belirtti.
Paris
Paris’te de kira fiyatlarının uçtuğu bu dönemde Paris hükümeti ise ikinci ev sahiplerine daha yüksek vergiler uygulanması ve alt-orta sınıf aileler için uygun fiyatlı sosyal konutlar getirilmesini öne sürdü.