Bilindiği üzere Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) seçimleri bile bekleyemedi ve döviz alımlarını durdurabilmek adına kredi kartı nakit çekimleri ve esnek avans çekimlerine büyük bir sınırlama getirmişti. Bu şekilde kimse kredi kartından nakit çekemedi ve banka kartlarına tanımlanan nakit avans limitlerini kullanamadı. Buda büyük tepkilere neden olunca Merkez Bankası bu kararını geri çektiğini duyurdu ama yaşanan kaos devam ediyor.
Merkez Bankası, kredi büyümesi, kredi kartından nakit avans çekimi ve kredi kartı ile kuyum alışverişine sınırlama getiren düzenlemesini iptal etti. Ancak kararın etkisi piyasada tam bir kaosa neden oldu. Bazı bankalar karar sonrası kredili mevduat hesaplarının limitini 3 bin liraya kadar düşürürken, iptale rağmen bu sabah normale döndürmediği görüldü.
Karar rağmen kredi kartlarından veya nakit avanslardan para çekemediklerini görenler bankalara akın etti. Banka müşteri temsilcileri gelen taleplere yetişemedi. Bunu, finans yollarının çökmesi olarak gören bazı ekonomistler, seçim sonrası büyük bir döviz dalgası yaşanacağı öngörüldüğünden dolayı bankaların böyle bir önlem aldığı iddialarında bulundu. Ki bugün gelen son dakika bilgilere göre; Bankaların, saat 11.00'den sonra gelen döviz taleplerini değerlendirdiği ve sonraki saatlerde döviz satışı yapmadığı belirtiliyor.
Ayrıca TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat ‘’ "Dövizi sabah saatlerinde alabiliyorsanız, alıyorsunuz. Aksi takdirde mümkün değil. Dahi olsa yine zararlıyız. İhracatçılar olarak TL reeskont kullandığımızda bize verilen yüzde 2 primi dahi yüzde 3-4 farkla geri alıyoruz. Yani kendi dövizimizi ucuza satıp pahalıya alıyoruz" dedi.
Günlük döviz çekimlerine 5 bin dolar sınırlaması getirildiğini belirten İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel ise, seçim öncesi bankaların son iki işlem gününde hiç döviz vermediğini hatırlatırken, şu anda kurumsala 1.000 ile 5.000 dolar arası verdiklerini kaydetti. Bunun farkında olan döviz bürolarının da doları yüksekten sattığına işaret eden Önel, “Dövize erişimde en büyük sıkışıklık hammaddede tarafında. Çünkü şu an ithalat evrakını almakta zorlanıyoruz. Alırken de mecburen yüksek maliyetli kurdan alıyoruz. Bu da otomatikman bizim nihai ürün fiyatlarımıza yansıyor” diye konuştu.