Dünya genelinde ekonomik dengeler, enflasyonun beklenenden daha hızlı bir şekilde yavaşlamasıyla yeni bir döneme girmekte. Ekonomistler, 2024 yılında, üç yıl sonra ilk kez, enflasyonun normal seviyelere geri dönebileceğini öngörüyorlar. Bu durum, merkez bankalarının enflasyon hedefleri ile uyumlu bir seyir izleyerek, ekonomik istikrarın yeniden tesis edilmesinde kritik bir rol oynuyor.
2021'de başlayan bu süreç, mali ve parasal teşviklerin güçlü talebiyle ve global üretim ile nakliye alanında yaşanan kesintilerle mal fiyatlarının yükselmesiyle ivme kazandı. Özellikle 2022'de Rusya-Ukrayna savaşı, emtia fiyatlarını artırarak enflasyonu on yılın zirvesine taşıdı. Rus gazının kesintiye uğraması, Euro Bölgesi'nde Ekim 2022'de enflasyonun yüzde 10,6'ya ulaşmasına neden oldu.
2023 yılında ise enerji ve emtia piyasaları, Ukrayna'daki gelişmelere adapte olarak enerji fiyatlarının düşmesine ve gıda maliyetlerinin stabilizasyonuna katkıda bulundu. Enerji fiyatlarının düşüşü, gıda ve market fiyatlarına olumlu yansıdı. İşgücü piyasalarındaki dengelenme ve ücret artışlarının soğuması da enflasyonist baskıları azalttı.
2024 yılına bakıldığında, büyük ekonomilerdeki yavaşlayan büyüme, enflasyonun sakinleşmesini sağlayarak faiz indirimlerine zemin hazırlıyor. Bank of America stratejistlerine göre, dünya genelinde enflasyonun düşmesiyle birlikte, 2009'dan bu yana en yüksek düşüş oranıyla, 152 küresel merkez bankasının faiz indirimine gitmesi bekleniyor.
BMO Capital Markets Economics'in baş ekonomisti Douglas Porter, büyük ekonomilerin 2024'te 2023'e göre daha yavaş büyümesini öngörüyor. Faiz indirimleri, soğuyan enerji ve gıda fiyatları ve normalleşen tedarik zincirleri, küresel durgunluğu önlemekte kritik faktörler olarak görülüyor.
Türkiye'de ise 2024 yılında enflasyonun hız kesmesi beklenmekte. TCMB, Türkiye'de 2024 sonu için yıllık enflasyonun yüzde 36'ya gerilemesini öngörürken, Morgan Stanley Mayıs 2024'te yıllık enflasyonun yüzde 71,6 ile zirve yapacağını, Aralık'ta ise yüzde 42,3'e düşebileceğini belirtiyor.
Bu gelişmeler, küresel ekonomi için umut verici bir tablo çiziyor. 2024 yılında, ekonomik dengenin yeniden kurulması ve sürdürülebilir büyüme için kritik bir dönemeç olacağı görülüyor. Merkez bankalarının politikaları, enflasyonist baskıların azalması ve piyasaların stabilizasyonu, ekonomik istikrarın yeniden tesis edilmesinde önemli rol oynayacak.