Rusya-Ukrayna savaşının küresel ekonomik büyümeyi olumsuz etkilediği ve para politikalarının sıkılaştırılmasının da iflasların artmasına neden olduğu raporda vurgulanıyor. Ayrıca, rapor enflasyonda yaşanan artışın da şirket iflaslarını etkilediğini belirtiyor.
Kovid-19 destekleri sona erdi! 13 ülkede son 10 yılın en yüksek iflas başvuruları gerçekleşti
Kovid-19’un etkilerinin devam ettiği bu dönemde, Dun & Bradstreet tarafından yayınlanan Küresel İflas Raporu, işletmelerin ayakta kalmasını sağlamak için hükümetler ve merkez bankaları tarafından uygulanan mali ve parasal destek politikalarının önemine vurgu yapıyor. Raporda belirtilenlere göre, bu desteklerin sona ermesiyle birlikte şirket iflaslarında artış yaşanmaya başladı.
Raporda, düşük faiz oranları ve likiditeye erişimin işletmelerin ayakta kalmasına yardımcı olduğu, ancak küresel enflasyon ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi faktörlerin etkisiyle şirket iflaslarının 2022 yılında arttığı ifade ediliyor. Rapor, Dun & Bradstreet tarafından izlenen 48 ülkeden 29’unda şirket iflaslarında bir önceki yıla göre artış olduğunu ortaya koyuyor.
13 ülkede en yüksek iflas oranları
Raporda belirtilen 13 ülkede son 10 yılın en yüksek iflas başvurularının gerçekleştiği. Bu da ekonomik belirsizliklerin ve zorlukların işletmeler üzerindeki etkisini gösteriyor.
Dun & Bradstreet Küresel İflas Raporu, Kovid-19 sürecinde sağlanan mali ve parasal desteklerin şirket iflaslarını kısmen düşük tuttuğunu ancak bu desteklerin sona ermesiyle birlikte iflaslarda artış yaşandığını gösteriyor. Ekonomik belirsizlikler ve diğer faktörlerin etkisiyle, birçok ülkede iflas başvurularının rekor seviyelere ulaştığı belirtiliyor.