Perşembe günü Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, ABD ve Güney Kore ile büyük bir savaşa hazırlanırken ordusuna savaş planlarını netleştirme emri verdi. Kim, nükleer caydırıcılığını güçlendirmek ve yeni saldırı araçları edinmek için mühimmat endüstrisini hızlandırmaya çağırdı.
Kuzey Kore’nin savaş hazırlığı
Kuzey Kore’de iktidardaki İşçi Partisi’nin, Kim’in başkanlık görevini yürüttüğü merkezi askeri komisyonunun Perşembe günkü toplantısı, ordusunun savaşa hazırlık durumunu ilerletme ve düşmanlarını caydırmak için saldırgan karşı önlem planları oluşturma konusunu tartışacaktı. Kuzey ile askeri çatışma”.
Pyongyang’ın resmi Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA), Kuzey Kore cephe hattı birimlerini güçlendirme ve yeni stratejiler ile silahları birleştirmek için savaş tatbikatlarını hızlandırma görüşmelerinin ardından Kim, belirtilmemiş “önemli askeri önlemlerin” uygulanmasına yönelik bir emir imzaladığını bildirdi.
Görüşme sırasında Kim, ordunun nükleer caydırıcılığını güçlendirmek ve bu silahları savaş birimlerine daha hızlı konuşlandırmak için “daha güçlü saldırı araçları” edinmesi gerektiğini vurguladı. KCNA, ülkenin mühimmat endüstrisini çeşitli silah ve sistemlerin seri üretimini hızlandırmaya ve ordunun bu sistemleri sindirmek ve savaş yeteneklerini geliştirmek için aktif olarak “gerçek savaş tatbikatları” yürütmeye çağırdığını söyledi.
Devlet medyası tarafından yayınlanan toplantı fotoğrafları, Kim’in Kore Yarımadası’nın bulanık haritasındaki noktaları işaret ettiğini gösteriyordu. Noktalar, ülkenin 51 milyonluk nüfusunun yarısının yaşadığı Güney Kore’nin başkenti Seul’ü çevreleyen metropol bölgesi ve Güney Kore’nin ordu karargahının bulunduğu merkez şehir Daejeon’un etrafındaki bir bölge gibi görünüyordu.
KCNA, Kim’in ayrıca toplantı sırasında personel değişiklikleri yaparak, General Pak Su Il’in yerine yeni genelkurmay başkanı olarak Mareşal Yardımcısı Ri Yong Gil’i atadığını söyledi.
ABD ve Güney Kore’nin tatbikatları
Kim’in savaş hazırlığı emri, ABD ve Güney Kore’nin yıllık ortak askeri tatbikatlarını genişlettiği bir dönemde geldi. Müttefikler, tatbikatların savunma amaçlı olduğunu ve Kuzey Kore’nin nükleer ve füze programlarına karşı caydırıcılık sağladığını söylüyorlar. Ancak Kuzey Kore, tatbikatları işgal provaları olarak kınıyor ve bunları, 2022’nin başından bu yana 100’den fazla füzenin test-ateşlemesini içeren silah gösterilerini daha da hızlandırmak için bir bahane olarak kullanıyor.
Kuzey Kore, Ağustos ayında ABD ve Güney Kore’nin bilgisayar tabanlı bir tatbikat başlatmasına yanıt olarak, kısa menzilli balistik füzeler ve seyir füzeleri dahil olmak üzere bir dizi yeni silah sistemi test etti. Bu silahlar, Güney Kore’nin ABD yapımı Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) füze savunma sistemi dahil olmak üzere müttefiklerin savunma sistemlerini atlatmayı amaçlıyor.
ABD ve Güney Kore, bu hafta başında, yaklaşık 3.000 askerin katılımıyla iki haftalık bir kara tatbikatına başladılar. Tatbikatın amacı, Kuzey Kore’ye karşı olası bir savaşta müttefiklerin operasyonel yeteneklerini değerlendirmek ve geliştirmektir.
Kuzey Kore’nin nükleer hedefi
Uzmanlar, Kim’in nükleer çabasının, ABD’yi Kuzey’in nükleer bir güç olduğu fikrini kabul etmeye zorlamayı amaçladığını söylüyorlar, böylece sonunda güçlü bir konumdan ekonomik ve güvenlik tavizlerini müzakere edebilir. Kim, 2018’de ABD Başkanı Donald Trump ile tarihi bir zirvede buluştuğunda nükleer silahlardan arınma konusunda anlaşmaya varmıştı, ancak görüşmeler ilerleme kaydetmedi.
Kuzey Kore, geçen yıl Ocak ayında düzenlenen parti kongresinde, daha gelişmiş nükleer savaş başlıkları, katı yakıtlı balistik füzeler ve denizaltılardan fırlatılabilen balistik füzeler (SLBM) dahil olmak üzere yeni silah sistemleri geliştirme planlarını açıkladı. Kim ayrıca, ABD’yi “en büyük düşman” olarak nitelendirdi ve Washington’un Pyongyang’a yönelik “düşmanca politikasının” değişmesini beklemeyeceğini söyledi.
Kuzey Kore’nin son silah testleri, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Kuzey Kore politikasını gözden geçirdiği bir zamanda gerçekleşti. Biden yönetimi, Kuzey Kore ile “uygun olan herhangi bir diplomasi türünü” desteklediğini söyledi, ancak Pyongyang henüz herhangi bir diyalog girişimine yanıt vermedi.
Güney Kore Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ahn Eun-ju, Kim’in yorumları sorulduğunda, Kuzey Kore’nin çaresizce yoksul nüfusunun içinde bulunduğu kötü durumu görmezden gelirken savaşa hazırlığı artırmaktan bahsetmesinin “acınası” olduğunu söyledi.