LGS sınavı puanlar iyi ancak öğrenciler yerleşmekte zorlanıyor! Sıralamalar her şeyi…

LGS puanları bu yıl oldukça yüksek çıkarken, sıralamalar ise düşük seviyede kalmış durumda. Bu durum, birçok öğrencinin hedeflediği okullara girmesini zorlaştırmaktadır.

Her yıl liselere geçiş için yapılan tercih dönemi devam ederken, bu sene sınavın 8. sınıfın ikinci dönemindeki konular sorulmadı. Uzmanlara göre, bu durum sınavın geçmiş yıllara göre daha kolay olmasına neden oldu. Bu durum aynı zamanda öğrencilerin puanlarının da yüksek çıkmasına yol açtı.

LGS'deki bir diğer dikkat çekici nokta ise 562 birinci olmasıdır. Bu yüksek sayıdaki birincilik, öğrencilerin puanlarında bir yığılmaya sebep olmuştur. Yani, puanları yüksek olan öğrenciler dahi hedefledikleri okullara yerleşmekte zorluk yaşayabilirler.

Öğrenci yığılmalarına neden olan kolay sınav!

Önceki yıllara göre kolay olan Liselere Geçiş Sınavı beklenmeyen sonuçlara yol açtı. Yüksek puan alan öğrencilerin sıralamaları, beklenenden düşük çıktı ve birçok öğrenci hedefledikleri okullara girememe durumuyla karşılaştı.

562 birincinin olduğu LGS’de, sınavın kolay geçmesi öğrencilerin tercih yaparken yığılmalara neden oldu. Geçen yıla göre daha az sayıda yanlış yapan bir öğrencinin bile, aynı puana sahip öğrenciden daha düşük bir sıralamaya sahip olması beklenmeyen bir durumdu. Bu durum da öğrencilerin hedefledikleri okullara girememe riskini artırdı.

Nazik Kösegil konuştu

Eğitim Danışmanı Nazik Kösegil, konuyla ilgili önemli uyarılarda bulunarak, tercih yaparken yüzdelik dilimlere dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Geçmiş yıllarda tercih edilmek istenen okulların yüzdelik dilimlerini inceleyerek, bu yılki yüzdelik dilimle karşılaştırma yapmanın önemine vurgu yaptı. Geçen yıla göre herhangi bir sıralama avantajı olan öğrencilerin aynı puandaki bir öğrenciden daha düşük bir sıralamaya sahip olabileceğini belirterek, puanlara odaklanmanın hatalı bir tercih yapmaya neden olabileceğini söyledi.

Öğrencilerin tercihlerini yaparken geçmiş yılların yüzdelik dilimlerini göz önünde bulundurması gerektiğini ifade eden Kösegil, tercih edilmek istenen okulun geçen yılki yüzdelik dilimine ve kendi yüzdelik dilimine bakarak tercihlerin çevresinde karar verilmesi gerektiğini belirtti.

Eğitim Haberleri