MEB'den Sert Tedbirler! Amaç Dışı Kurslar Tarih Oluyor!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), resmi izni "kişisel gelişim kursu" olarak almış ancak öğrencilere liselere ve yükseköğretime geçiş sınavlarına hazırlık yaptığı iddia edilen kursların kapatılması için harekete geçti.

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Fethullah Güner tarafından imzalanan yazıda, 81 il Valiliği’ne bu kurslarla ilgili yapılması gereken yaptırımlara dair bilgi verildi. Yazıda, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na atıfta bulunularak, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin devletin denetimi altında yürütülmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, özel, resmi veya gönüllü tüm eğitim kuruluşlarının MEB’in gözetiminde olduğu hatırlatıldı.

Kurum Açma İzinlerine Uygun Faaliyetler Gerekiyor

Yazıda, “çeşitli kurslar”, “özel öğretim kursu” ve “sosyal etkinlik ve gelişim merkezleri” gibi tanımlanan kurumların, açma izinlerine uygun bir şekilde faaliyet göstermeleri gerektiği ifade edildi. Bu tür kursların kayıt işlemlerinin de bu doğrultuda yapılması gerektiği vurgulandı. Aksi takdirde, gerekli koşulları yerine getirmeyen kursların iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarının iptal edileceği bildirildi.

Denetim ve Takip Süreci Başlatıldı

MEB, özel öğretim kursları ve sosyal etkinlik merkezleri ile kişisel gelişim kursları hakkında valiliklerden gerekli denetimlerin yapılmasını talep etti. Yazıda, “Kurum açma iznini amacı dışında kullanan kurslar hakkında 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’na göre işlem yapılacaktır” denildi. Bu kapsamda, iki yıl içerisinde faaliyete geçmeyen veya faaliyetlerini izinsiz durduran kursların, ruhsatlarının iptal edileceği belirtilmişti.

Amaca Uygun Olmayan Kurslara Son Verilecek

Amacı dışında faaliyet gösteren kişisel gelişim kurslarının yanı sıra, kriterlere uymayan sosyal etkinlik merkezleri ile özel öğretim kurslarının faaliyetlerine de son verileceği açıklandı. MEB, bu uygulamayla birlikte eğitim sisteminin daha sağlıklı bir şekilde işlemesini ve öğrencilerin doğru eğitim almasını sağlamayı hedefliyor.

Eğitim Haberleri