Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 1 Ağustos’ta başlayacak olan 7. Dönem Toplu sözleşme görüşmelerinde talep edecekleri zam oranları ve beklentilerini açıkladı. Yalçın, 2024 yılı için refah payı dahil kümülatif yüzde 110 oransal artış teklif ettiklerini belirtti. Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ise 2024 yılının tamamı için refah payı dahil yüzde 100,2 zam talep ettiklerini duyurdu.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 1 Ağustos itibarıyla başlayacak olan 7. Dönem Toplu sözleşme görüşmelerinde talep edecekleri zam oranları ve beklentilerine yönelik bir basın toplantısı düzenledi. Yalçın, toplu sözleşme sürecinin kamu görevlileri için tarihi bir fırsat olduğunu vurgulayarak, “Öncelikle sözün yerine gelmesi, vaadin karşılığını bulması için 22 bin liradan kaynaklı en düşük devlet memuruna eksik uygulanan bin 650 liranın başlangıçta bir defa tanzimini istiyoruz” dedi.
Yalçın, 2 yıllık enflasyon verilerini dikkate alarak 2024 yılı için üçer aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci üç ayda yüzde 35, ikinci üç ayda yüzde 10, üçüncü üç ayda yüzde 15, dördüncü üç ayda yüzde 10 artış istediklerini kaydetti. “2025 yılı için ise Türkiye’nin ekonomik verilerinin ve enflasyon rakamlarının iyileşeceğine dair iyimser tavrımız gereği altışar aylık dönemler itibarıyla tekliflerimizi sunuyor, refah payı dahil birinci altı ayda yüzde 25 ve ikinci altı ayda yüzde 15 artış istiyoruz” diyen Yalçın, “2 yıllık süreçte toplamda yüzde 110 oransal artış teklif ediyoruz. Teklifimiz ile birlikte vaat yerine getirildikten sonra en düşük kamu görevlisi maaşı 2024 ocak ayında 29 bin 700 lira olmuş olacaktır” ifadelerini kullandı.
Yalçın, kamuda ücret skalasındaki çarpıklığın giderilmesi, kamu görevlilerinin özgürlüklerinin artırılması, sosyal yardımların kapsamının genişletilmesi ve emekli aylıklarının artırılması yönündeki tekliflerini de kısaca sıraladı. Yalçın, şunları söyledi:
- Enflasyon farkının dönemsel artışı geçtiği aydan itibaren ödemmesini,
- Toplu sözleşme ikramiyesinin aylık bin lira olarak ödenmesini,
- Aylık 7 bin 650 lira kira yardımı verilmesini,
- Birinci dereceye yükselmiş tüm kamu görevlilerinin ek göstergesinin 3600 olmasını ve yapılan vaadin yerine gelmesini,
- Sözleşmelilerin kadroya geçiş sürecinde kapsam dışında tutulan sözleşmelilerin kadroya geçirilmesini,
- Dini bayramlarda 4 bin 850 lira ikramiye ödenmesini,
- Eş yardımının 2 bin, çocuk yardımının 500 lira ödenmesini ve bu yardımın emeklilere de verilmesini özellikle teklif ediyoruz.
Yalçın, emekliler boyutu ile mağduriyetin herkes tarafından bilindiğini ve Cumhur İttifakı’nın ortakları tarafından da görüldüğünü belirterek, “8 bin 77 lira seyyanen zammın emekli kamu görevlilerine de yansıtılmasını özellikle ifade ediyor ve istiyoruz” dedi. Yalçın, ayrıca mühendis, şube müdürü, müdür yardımcısı, şef gibi birçok ünvandaki kamu personelinin özel hizmet tazminatı ve ek ödemelerinin iyileştirilmesini, yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılarak bu personelin genel idari hizmetler sınıfına aktarılmasını, gelir vergisinin yüzde 15’e sabitlenmesini, görevde yükselme ve ünvan değişikliği sınavlarının zorunlu olarak yapılmasını istediklerini bildirdi.
Kamu-Sen: 2024’te refah payı dahil yüzde 100,2 zam istiyoruz
Aynı gün açıklama yapan Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de, talep edecekleri zam oranlarını ve beklentilerini kamuoyu ile paylaştı. Kahveci, 2024 yılının tamamı için refah payı dahil yüzde 100,2 zam talep ettiklerini açıkladı. 2025 yılının tamamında ise tüm maaşlara yüzde 58,4 zam istediklerini söyledi.
Kahveci, “Kamu çalışanlarının alım gücü son 10 yılda yüzde 50 azaldı. Bu nedenle toplu sözleşme masasına çok ciddi taleplerle gidiyoruz. Bizim teklifimiz şudur: 2024 yılının ilk altı aylık dilimi için yüzde 40, ikinci altı aylık dilimi için yüzde 60 artış talep ediyoruz. Böylece 2024 yılının tamamında refah payı dahil kümülatif olarak yüzde 100,2 zam talep etmiş oluyoruz. 2025 yılı için ise ilk altı ayda yüzde 30, ikinci altı ayda yüzde 28,4 artış talep ediyoruz. Böylece 2025 yılının tamamında refah payı dahil kümülatif olarak yüzde 58,4 zam talep etmiş oluyoruz” dedi.
Kahveci, toplu sözleşme görüşmelerinde sadece maaş artışlarının değil, diğer sosyal ve özlük hakların da önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
- En düşük memur maaşının net asgari ücretin üzerinde olmasını,
- Ek göstergelerin iyileştirilmesini,
- Ek ödemelerin emekli keseneğine tabi tutulmasını,
- Sözleşmeli personelin kadroya alınmasını,
- Yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılmasını,
- Kira yardımının artırılmasını,
- Aile ve çocuk yardımının emeklilere de verilmesini,
- Bayram ikramiyelerinin artırılmasını,
- Gelir vergisi dilimlerinin yeniden düzenlenmesini