Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranıyla ilgili hükümetle memur sendikaları arasındaki pazarlık süreci sona erdi. Ancak taraflar arasında bir uzlaşma sağlanamadı. Memur sendikaları yüzde 21’lik zam talebinde bulunurken, hükümet yüzde 15’lik teklifini sürdürdü. Bu durumda memur ve emeklilerin gözü hakem heyetine çevrildi.
Hükümetle Pazarlık Süreci Sonuçsuz Bitti
Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranını belirlemek için hükümetle memur sendikaları arasında 21 günlük pazarlık süreci 24 Ağustos gecesi sona erdi. Ancak taraflar arasında bir uzlaşma sağlanamadı. Memur sendikaları yüzde 21’lik zam talebinde bulunurken, hükümet yüzde 15’lik teklifini sürdürdü.
Hükümetin teklifi, Merkez Bankası’nın yüzde 33 olan 2024 yıl sonu enflasyon tahmininin altında kaldığı için memur sendikaları tarafından kabul edilmedi. Ayrıca memur sendikaları, kira yardımı, refah payı, vergi dilimi ve koruyucu giyim gibi başlıklarda da taleplerinin karşılanmadığını belirtti.
Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, pazarlık sürecinin sonunda yaptığı açıklamada, “Hiçbir kamu görevlimizi hiçbir zaman enflasyona ezdirmediğimizi sizlerle paylaşmak isterim. Haklarınızı helal edin” dedi. Yetkili konfederasyon olan Memursen ise “Hayırlı uğurlu olsun” diyerek anlaşmazlığı duyurdu.
Memur Sendikalarından Tepki
Hükümetle pazarlık sürecinde uzlaşma sağlanamamasının ardından memur sendikalarından tepki geldi. Memursen dışındaki diğer memur sendikaları, hükümetin teklifini yetersiz bulduklarını ve hakem heyetinden beklentilerinin olduğunu ifade ettiler.
Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “3 hafta heba edilmiş oldu. Yetkili konfederasyonun da bir gayretini göremedik. Hayırlısı olması mümkün değil” dedi.
KESK Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ise “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılına yakışan bir başlangıç yapmış oldu aslında. Başlangıcı olan emekçilere dayatılan bir kemer sıkma politikasıdır” diye konuştu.
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Günay Kaya da “Bir an önce son verilsin enflasyona karşı 6 ay değil üçer aylık zam yapılsın. En az 7650 liralık kira yardımı, refah payı verginin yüzde 15’i sabitlenmesi taleplerimizle oturduk ama hiçbirini alamadık” dedi.
Hakem Heyeti Ne Karar Verecek?
Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranını belirlemek için hükümetle memur sendikaları arasında uzlaşma sağlanamaması durumunda devreye giren hakem heyeti, 31 Ağustos’a kadar kararını açıklayacak. Hakem heyeti, hükümetin teklifinin altında ya da üstünde bir zam oranına da karar verebilir ya da son teklifi de kabul edebilir.
Hakem heyetinin kararı, memur ve emeklilerin maaşlarını iki yıl boyunca etkileyecek. Zira hakem heyetinin kararı, 2024 ve 2025 yıllarını kapsayacak. Bu nedenle memur ve emekliler, hakem heyetinden beklentilerini yüksek tutuyor.
Ancak Sağlık Emekçileri Sendikası, daha önce hakem heyetine giden süreci ortaya çıkardı. Sendika, hükümetin verdiği rakamlarla genelde aynı sonucun çıktığını gösterdi. Sendika, “Sadece bu dört yılı kapsayan kararlarda sadece 2012’de hükümetin vermiş olduğu teklifi yüzde 0.5 oranında arttırdı. Toplamda memur sendikalarının taleplerinin yarı oranında kararlar çıktığını görüyoruz” dedi.
Memur ve emekliler, hakem heyetinin kararını merakla bekliyor. Hakem heyetinin kararı, memur ve emeklilerin hayat standardını belirleyecek.