Memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarındaki maaş ve özlük haklarını belirleyecek toplu sözleşme görüşmeleri bugün başladı. Yetkili konfederasyon Memursen, iktidara %110 zam teklifi sundu. Diğer konfederasyonlar da yüksek oranlarda zam talep etti. Peki memurların talepleri neler? İşte detaylar…
Bugün, yaklaşık 6,5 milyon memur ve memur emeklisinin 2024-2025 yıllarındaki maaş ve özlük haklarını belirleyecek toplu sözleşme görüşmelerinin ilk toplantısı yapıldı. Masada, yetkili konfederasyon olan iktidara yakın Memursen ile birlikte Kamusen ve KESK de yer aldı.
Memursen, 2024 yılında üçer aylık dönemlerde olmak üzere toplamda %70 zam talep ederken, 2025 yılı için ise 6 aylık iki dönemde %40 üçer aylık teklif getirdi. Memursen Genel Başkanı Ali Yalçın, tekliflerinin enflasyonun tahribatına karşı çalışanları korumak için olduğunu söyledi.
KESK ise 2024 yılına yönelik birinci 6 ay için %40, ikinci 6 ay için %30’luk bir artış talep ederken, 2025 yılı için de birinci 6 ay için %20, ikinci 6 ay için %20 zam oranları istedi. KESK Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, hükümet ve yandaş konfederasyon arasında yapılacak olan danışıklı görüşmelerde kamu emekçileri adına herhangi bir kazanım çıkmasını beklemediklerini ifade etti.
Kamusen de 2024 yılında üçer aylık dönemlerde olmak üzere toplamda %72 zam talep ederken, 2025 yılı için ise 6 aylık iki dönemde %40 üçer aylık teklif sundu. Kamusen Genel Başkanı Önder Kahveci, tekliflerinin Merkez Bankası’nın en son hedeflerini revize ettiği rakamları dikkate alarak değerlendirildiğinde günün şartlarına göre uygun teklifler olduğunu belirtti.
Memurların zam taleplerinin yanında yüzlerce kaleminde de özlük haklarına ilişkin istekleri var. Bunlar arasında; 1000 lira toplu iş sözleşmesi ikramiyesi, 7650 lira kira yardımı, dini bayramlarda 4850 lira bayram ikramiyesi, eş için 2000, her çocuk için 500 lira yardım, gelir vergisinin %15’e sabitlenmesi ve 8077 liralık seyyanen zammın memur emeklilerine de yansıtılması talepleri bulunuyor.
Memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşme görüşmeleri ile başladığı gün Ankara’da simitin fiyatı 10 liraya yükseldi. 4 kişilik bir aile sadece 3 öğün simit yese ayda 3600 lira harcamış oluyor. Bu da memurların alım gücünün ne kadar düştüğünü gösteriyor.
Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ile memur konfederasyonları arasındaki pazarlık sürerken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da işçi konfederasyonları başkanları ile bir araya geldi. Oktay, vergi dilimi düzenlemesi başta olmak üzere konfederasyonların taleplerinin Orta Vadeli Program’da dikkate alınacağını söyledi.
Memurların zam pazarlığı, 31 Ağustos’ta sona erecek. Taraflar arasında anlaşma sağlanamazsa, hükümetin teklifi doğrultusunda zam oranları belirlenecek. Memurlar ise haklarını alabilmek için eylem ve grev yapabileceklerini duyurdular.