Merkez Bankası'ndan flaş enflasyon açıklaması

Merkez Bankası'nın, dün açıklanan Mayıs enflasyonuna ilişkin "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporu yayınlandı.

Merkez Bankası, giyim fiyatlarında "yöntem değişikliğinden kaynaklanan geçici faktörlerin" enflasyonu düşürücü yönde etki yaptığına işaret ederek, "Söz konusu geçici etkiler arındırıldığında, enflasyonun ana eğiliminde sınırlı bir düşüş oldu" değerlendirmesi yaptı.

Mayıs ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0.45 artttığına ve yıllık enflasyon 0.15 puan azalarak yüzde 11.72 olarak açıklandığına işaret edilen raporda, şu konuların altı çizildi:

- Bu dönemde gıda enflasyonundaki yukarı yönlü seyir devam etti.

- Enerji enflasyonundaki düşüş Mayıs ayında da sürerken hizmet enflasyonu yükseldi.

- Temel mal grubunda Türk lirasındaki birikimli değer kaybının gecikmeli etkileri devam etti.

- Giyim fiyatlarında yöntem değişikliğinden kaynaklanan geçici faktörler temel mal grubunda enflasyonu düşürücü yönde etki yaptı.

- Söz konusu geçici etkiler arındırıldığında, enflasyonun ana eğiliminde sınırlı bir düşüş oldu.

- Yurtiçi üretici fiyatları, dayanıklı tüketim mallarında mobilya ve tüketici elektroniği ürünlerindeki fiyat gelişmeleri öne çıkarken, dayanıksız tüketim mallarında et ürünleri, meyve ve sebzeler ile unlu mamuller gibi gıda kalemleri belirleyici oldu.

- Bu dönemde sermaye mallarında gözlenen fiyat artışında ise motorlu kara taşıtları öne çıktı.

- Sonuç olarak bu dönemde, tüketici fiyatları üzerindeki üretici fiyatları kaynaklı baskılar bir miktar zayıflamakla birlikte güçlü seyrini korudu.

Türk lirasındaki birikimli değer kaybının "gecikmeli etkilerinin hissedilmeye devam ettiği" vurgulanan raporda, Giyim fiyatlarındaki dönemsel artışın geçmiş yıllara göre daha sınırlı olduğu ve bu gelişmede, "ağırlık yapısındaki değişimin" belirgin bir etkisi olduğu vurgulandı ve şöyle denildi:

"Diğer yandan, dayanıklı tüketim malı fiyatları otomobil ile elektrikli ve elektriksiz ev aletleri kaynaklı sınırlı bir düşüş gösterdi. Bu dönemde giyim ve dayanıklı tüketim dışı temel mallarda yüksek fiyat artışları devam etti, grup yıllık enflasyonu yüzde 13.68 ile endeks tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Bu grupta konutun bakım onarımı ve ev ile ilgili temizlik malzemelerindeki fiyat artışları öne çıktı."

Enerji fiyatlarının Mayıs ayında yüzde 1.07 azaldığı da belirtilen raporda, uluslararası petrol fiyatlarındaki düşüş ve Türk lirasındaki değer kazancına bağlı olarak bu dönemde akaryakıt ve tüp gaz fiyatlarının sırasıyla yüzde 2.89 ve 1.63 gerilediği anımsatıldı ve şöyle devam edildi:

"Diğer yandan, belediyelerce belirlenen şebeke suyu fiyatlarındaki artış eğilimi devam etti. Mevsimsel etkilerden arındırılmış işlenmemiş gıda fiyatları Mayıs ayında önemli bir oranda arttı ve bunda özellikle kırmızı et fiyatlarındaki yüzde 3.46 gibi güçlü yükselişin etkisi dikkat çekti. Bu dönemde yıllık enflasyon taze meyvelerde yatay seyrederken sebze grubunda yukarı yönlü seyrini sürdürdü. Alt gruplar bazında ekmek ve alkolsüz içecek kalemlerindeki yüksek fiyat artışları öne çıktı. Bu doğrultuda, taze meyve-sebze dışı gıda yıllıkenflasyonu kademeli yükselişini Mayıs ayında da sürdürdü."

Ekonomi Haberleri