Milli Eğitim Bakanlığı müfredatta kazanımların etkin öğretimi için kitap yayımladı

Milli Eğitim Bakanlığı, müfredattaki kazanımların derslerde doğru ve etkin bir şekilde uygulanabilmesi, ülke genelinde benzer ders uygulamalarının gerçekleşmesini sağlamak amacıyla öğretmenlere rehber kitabı hazırladı.

Milli Eğitim Bakanlığı müfredatta kazanımların etkin öğretimi için kitap yayımladı - MEB, bireysel farklılıkları merkeze alarak anlamlı ve kalıcı öğrenmeyi sağlamak amacıyla önceki dönem öğrenmelerle bağlantılı diğer disiplinlerle ve günlük hayatla değerler, beceriler ve yetkinlikler kapsamında bütünleşmiş öğretim programları hazırlamaya devam ediyor.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Öğrencileri en iyi şekilde yetiştirmeyi hedefleyen Türkiye Yüzyılı geleceğine yön verecek gençlerin eğitimde öğretmenlerin öğretim programlarına ait hedef, içerik, öğrenme ve öğretme süreci ile ölçme-değerlendirme unsurlarının kritik öneme sahip olduğunu söyledi.

'DERS UYGULAMALARININ GERÇEKLEŞMESİNİ AMAÇLIYORUZ'

Bakan Özer, bakanlığı yayınladığı kitapla ilgili, 'Dersler işlenirken öğretmenlerimizin konuların kazanımlarını sadece bilgi düzeyinde değil, aynı zamanda uygulama, analiz, sentez, değerlendirme düzeylerini de ele alarak işlemeleri; öğrencilerimizin üst bilişsel, sosyo duygusal becerilerinin gelişmesini ve dersi daha iyi kavramalarını sağlayacak. Bu ders anlatım sürecinde hazırladığımız Öğretim Programı Okuryazarlığı Öğretmen Rehber Kitabı ile öğretmenlerimizin yanında olmak istiyoruz. Onlara rehberlik ederek ülke genelinde de bir öğretim birliği oluşturmayı, benzer ders uygulamalarının gerçekleşmesini sağlamayı amaçlıyoruz.' ifadelerini kullandı.

ÖĞRETMENLER İÇİN REHBER KİTABI

Öğretim Programı Okuryazarlığı Öğretmen Rehber Kitabı, dört bölümden oluşacak. Birinci bölümünde, öğretim programı okuryazarlığının ne anlama geldiği ve neden önemli olduğu belirlendi. İkinci bölümde, farklı program türleri olan 'eğitim programı', 'öğretim programı', 'ders planı' ve 'örtük program' neyin ne anlamada geldiği açıklandı. Üçüncü bölüme, öğretim programlarının felsefi, toplumsal, psikolojik ve tarihi temelleri merkeze alındı. Ve son olarak dördüncü bölümde, öğretim programlarının ögelerinin ne olduğuna ilişkin birtakım rehberlik adına öncülük edecek.

Analiz düzeyinde kazanım nedir, öğrencilerde bu kazanıma bağlı hangi becerileri geliştirmek için ne yapmalı, nasıl bir öğrenme süreci planlanmalı ve ders nasıl işlenmeli? soru başlıkları netlik kazandı. Ders planlarına örnek olarak ek konuldu. Hazırlanan kitap ile birlikte ünite, konu, kazanım, içerikte yer verilen bilgi düzeylerinin teori ile uygulamaya geçirilmesi hedefleniyor.

Siyaset Haberleri