Milyonlarca EYT'li bekliyordu! EYT maaş hesaplama robotu 2023 ekranı açıldı

EYT kanun teklifi için beklenen açıklama gelirken AK Parti tarafından yapılan açıklama ile ilk maaş ödeme tarihi en geç Mart olarak duyurulmuştu. Emekli maaşı zammı sonrası beklenen EYT maaş hesaplama robotu açıldı.

Milyonlarca EYT'li bekliyordu! EYT maaş hesaplama robotu 2023 ekranı açıldı - Emeklilik yasasında 1999 senesinde yapılan yasal düzenleme ile emeklilik koşullarında değişikliğe gidilmiş ve yaş şartı koşulu eklenmişti.

Yapılan yasal düzenleme nedeni ile milyonlarca kişi emeklilik için aranılan prim günü ve yıl şartını taşımasına rağmen yaş şartına takılarak emekli olma hakkını yitirmişti. Bu düzenlemeye takılarak emeklilik hakkını yitiren kişiler Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT yasası adı altında birleşerek yasal mücadele başlatmıştı.

EYT YASASI NE ZAMAN MECLİSE GELECEK, EYT'DE İLK MAAŞ HANGİ TARİHTE ÖDENECEK?

Yaklaşık 24 senedir devam eden mücadelede milyonlarca EYT'li süreçte yaş şartını tamamlayarak emeklilik hakkı elde ederken kalan kişiler için ise mücadele devam etmişti. Sonunda AK Parti tarafından EYT yasası üzerinde çalışma başladığı açıklanmış ve 2022 senesinde EYT müjdesi verilmişti.

EYT'de yeni yaş şartı tartışmaları gündeme gelirken Cumhurbaşkanı Erdoğan yıl sonunda yaptığı açıklama ile EYT'de yaş şartı olmaksınız prim ve yıl şartını dolduran kişilere emeklilik müjdesi vermişti. İlk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesi olan kişiler emeklilik hakkı elde etti. İlk etapta 2 milyon 250 bin kişinin emekli olması beklenirken bu kişilerin alacakları emekli maaşı da merak konusu olmuştu.

EYT'DE EMEKLİ MAAŞ HESAPLAMA! SGK EMEKLİLİK MAAŞI HESAPLAMA ROBOTU NASIL ÇALIŞIR?

Emekli olmak isteyen kişiler için EYT müjdesi büyük yankı uyandırırken 2 milyon 250 bin kişi erken emeklilik hakkı elde etmişti. 2023 emekli maaşı zam oranı için yüzde 30 oranı ilan edilirken bu oran sonrasında SGK emekli maaşı hesaplama tablosu kapatılmıştı.

2023 YILI Ocak dönemi aylık artışı verileri sisteme yüklendi ve yeniden çalışmaya başladı. Emekli maaşı almak isteyen kişiler SGK GOV TR resmi internet sitesi üzerinden emekli maaşı hesaplama yazarak ilgili ekrana ulaşabilecekler. Böylelikle EYT ile emekli olan kişiler ilk maaşları için alacakları tutarı öğrenebilecekler. Kimlik numarası, sicil numarası, baba adı, doğum yeri ve doğum tarihi yazılarak sorgulama yapılabilecek.

Ekonomi Haberleri