Mülakat tartışması: Erdoğan söz verdi, bakan ısrar etti

Seçim öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın devlete işe alımlarda mülakatı kaldıracağız vaadine rağmen, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin öğretmen alımında mülakatın şart olduğunu söyledi. Mülakatlara karşı çıkanlar ise bu sistemin torpil ve kayırma yarattığını..

Seçim öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, devlete işe alımlarda mülakatı kaldıracağız vaadinde bulunmuştu. Ancak bu vaat tutulmadığı gibi, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de “mülakat gibi mülakat yapacağız” diyerek iktidarın böyle bir niyeti olmadığını da ortaya koydu. Tekin, geçmiş dönemde yapılan mülakatları eleştirirken, “bir daha torpil olmayacak” dedi.

Erdoğan: Yeni bir yol haritasıyla ilerletiriz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim vaatlerinden biri olan mülakatın kaldırılması konusunda, “Ben seçim vaatlerim için de böyle bir söz verdiysem bunu Milli Eğitim bakanımla, İçişleri bakanımla görüşmek suretiyle yeni bir yol haritasıyla ilerletiriz. Benim üstüme düşen şey, Cumhurbaşkanımızın buradaki kendisine ulaşan şikayetler varsa onları giderecek adımları atmak” dedi.

Erdoğan, gençlerin sınavlardaki başarı sıralamasına göre işe alınacağını belirtirken, “Benim açımdan öğretmenlik herhangi bir meslek değil. Hepsinden daha önemli görüyorum” ifadelerini kullandı.

Tekin: Adil, objektif ve şeffaf bir mülakat mekanizması oluşturduk

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise öğretmen alımında mülakatın şart olduğunu savundu. Tekin, “Adil, objektif ve şeffaf bir mülakat mekanizması oluşturduk. Ben bunu yaptım. Şu anda mevzuatta neyin ne kadar yazdığının önemi yok” dedi.

Tekin, kendisine ait jürinin kim olduğunu bilmediğini, torpil yapacak bir mekanizmanın da olmadığını iddia ederken, “Kendisine torpil anlamında ulaşmasını önüne geçmiş olduk. Şeffaflık işinin gereği bu. Bir sınava itiraz etseniz de başka bir adayın torpil ile sizin önünüze geçmesine neden olan mülakatını iptal edemiyorsunuz” diye konuştu.

Mülakatlara tepki büyüyor

Mülakatlara karşı çıkanlar ise bu sistemin torpil ve kayırma yarattığını, adayların haklarının gasp edildiğini ve mağdur edildiklerini söylüyorlar.

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES), Aile Bakanlığı görevde yükselme mülakat sınavına giren bir adayın yargı sonucuyla da ses yükseltti. Sendika, mahkemenin “sınav denetimi açık değil, mülakat tekrarlansın” kararı verdiğini söyledi.

SES Genel Başkan Yardımcısı Gönül Erden, “Yani diğer adayların sınavının incelenemeyeceğini, bireysel itirazların sonuca bağlandığını, torpil varsa da ortaya çıkmadığını söylüyor. Hem de arkadaşların atanması ve atamaların geri alınmaması nedeniyle mağduriyet artarak devam ediyor” dedi.

Erden, mülakatların çok sınırlı ve çok özel meslek gruplarında gerekli olabileceğini ancak kamuda genel olarak kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Seçimden 100 günden fazla zaman geçmesine rağmen, hiçbir kamu kurumu işe alımlarda mülakatı kaldırmadığı gibi, şimdi de mülakatın adil ve şeffaf olması üzerinden konuşuluyor. Milli Eğitim Bakanı öğretmen alımında mülakat şart diyor. Bakan belki iyi niyetli de olsa, kamuya alımlarda 81 ilde bu sisteme, yani mülakat sistemini şeffaflaştırmak gibi neredeyse imkansız bir olaydan bahsediyoruz. Yani düşünün, torpilin şeffaflığı olur mu? Kaldı ki yıllardır yaşananlar, yaşayacaklarımızın en basit göstergesi değil mi?

Gündem Haberleri