Mülakatların Kaldırılmayacağı Açıklandı: Mülakatların Haksızlık Yarattığı İddiaları

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in öğretmen atamalarında mülakatların kaldırılmayacağı açıklamasının ardından öğretmen adaylarının tepkileri ve mülakatların haksızlık yarattığı iddiaları haberimizde.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamalarında mülakatların kaldırılmayacağını, ancak mülakatları daha objektif ve adil bir şekilde yapacaklarını söyledi. Bu açıklama, mülakatların kaldırılmasını bekleyen ve yazılı sınavda yüksek puan alan binlerce öğretmen adayını hayal kırıklığına uğrattı.

Öğretmen atamalarında mülakat uygulaması, uzun zamandır tartışma konusu oluyor. Mülakatlarda, yazılı sınavda 80-90 puan alan bir adayın, hükümete yakın olmadığı için elendiği veya torpilin işlediği yönünde iddialar ortaya atılıyor. Bazen bu iddialar yalan oluyor, bazen de doğru çıkıyor. Bu durum, öğretmen adaylarının motivasyonunu ve güvenini düşürüyor.

Mülakatların kaldırılması, öğretmen adaylarının en büyük beklentisiydi. Ancak Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bu beklentiyi boşa çıkardı. Tekin, “Mülakatları mülakat gibi yapacağız” dedi. Bu sözler, mülakatların daha şeffaf ve hakkaniyetli olacağı anlamına geliyor. Ancak bu sözler, öğretmen adaylarını tatmin etmiyor.

Eğitim Sendikası Sinop Şube Başkanı Celal Şahbenderoğlu da mülakatlara karşı çıkanlardan biri. Şahbenderoğlu, “Türkiye’de mülakat varsa haksızlık olur” diyor. Şahbenderoğlu’na göre, mülakatlarda terör iltisaklı veya terör propagandası yapan adayları elemek için yazılı sınava gerek yok. Çünkü Türkiye’de “kuvvetli şüphe” diye bir madde var. Bu maddeye göre, terör bağlantısı olan kişilere görev verilmeyebiliyor veya açığa alınabiliyor.

Şahbenderoğlu, Türkiye’de mülakat olduğu sürece haksızlıkların devam edeceğini savunuyor. Şahbenderoğlu’na göre, Türkiye’de herkes kendi yakınında, tanıdığında, partilisinde veya tuttuğu takımdan bile evet diyebiliyor. Bu durum, liyakati ve adaleti zedeliyor.

Gündem Haberleri