Murat Muratoğlu: Dolar 47 TL olursa öpüp başınıza koyun

Türkiye ekonomisi, kur korumalı mevduat hesapları, faiz artışları ve Merkez Bankası yönetimi ile ilgili çarpıcı açıklamalar yapan ekonomist Murat Muratoğlu, dolar kurunun 47 TL’ye çıkabileceği uyarısında bulundu.

Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu krizi ve olası çıkış yollarını değerlendiren ekonomist Murat Muratoğlu, kur korumalı mevduat hesapları, faiz artışları ve Merkez Bankası yönetimi ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Muratoğlu, dolar kurunun 47 TL’ye çıkabileceği uyarısında bulunarak, “Dolar kurunu 37’lerde, 47’lerde durdurabilirseniz öpüp başınıza koyun” dedi.

Kur korumalı mevduat hesapları patlarsa ne olur?

Muratoğlu, şu anda kur korumalı mevduat hesabında 125 milyar dolar olduğunu belirterek, bu hesapların sadece yüzde 10’unun çıkmak istemesi durumunda 12,5 milyar dolar ödenmesi gerektiğini söyledi. Ancak Merkez Bankası’nın böyle bir para olmadığını ifade eden Muratoğlu, “Bu hesaplar patlarsa Türkiye ekonomisi de patlar” dedi.

Muratoğlu, piyasalarda dönen paraların yüzde 68’inin dolar ve dolarize yatırımlarda, geri kalan yüzde 32’lik kısmının ise Türk Lirası olduğunu hatırlatarak, “Türkiye ekonomisi döviz cinsinden borçlanmış bir ekonomidir. Döviz geliri olmayan bir ülkenin döviz borcu olmaz. Bu borçlar ödenemez hale gelirse, Türkiye iflas eder” diye konuştu.

Faiz artışları ekonomiyi düzeltebilir mi?

Ekonomideki sorunların sadece faizleri yükselterek düzelemeyeceğini belirten Muratoğlu, faiz artışlarının enflasyonu düşürmediğini, aksine daha da arttırdığını savundu. Muratoğlu, “Faiz artışları sadece kredi talebini azaltır, ama fiyatları düşürmez. Fiyatlar üretim maliyetleri, vergiler ve kurdaki değişimlerle belirlenir. Faiz artışları üretimi azaltır, vergileri arttırır...” dedi.

Muratoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz artışlarına neden izin verdiği sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Erdoğan bugüne kadar faiz sebep enflasyon netice diye tutturmuştu ama o kadar söylemden sonra faizlerin arttırılmasına neden izin verdi? %25’e çıkartılmasına neden izin verdi? Yani bundan yaklaşık 5 ay önce ne olursa olsun asla faizleri artırmayacağız ve kademe kademe indireceğiz demişlerdi. Merkez Bankası yönetimide aynı şekilde demişti. Ama şimdi Merkez Bankası faizleri artırdı ve artırmaya devam edeceğinin sinyalini verdi. Yani kısaca; ekonomi o kadar kötü bir hale düştü ki Erdoğan tüm söylemlerinden geri adım atmak zorunda kaldı.

Dolar kurunun geleceği ne olacak?

Dolar kurunun geleceği konusunda korkutan açıklamalarda bulunan Muratoğlu, ABD dolar kurunun 47 TL’ye çıkabileceğini belirtti. Hatta bu rakamların bile iyimser olduğunu söyleyen ünlü ekonomist, “Dolar kurunu 37’lerde, 47’lerde durdurabilirseniz öpüp başınıza koyun” dedi.

Muratoğlu, dolar kurunun yükselmesinin nedenlerini şöyle sıraladı: “Türkiye’nin cari açığı var, yani dışarıdan daha fazla mal ve hizmet alıyoruz. Bu da döviz talebini arttırıyor. Türkiye’nin dış borcu var, yani döviz cinsinden borçlanmışız. Bu da döviz ödeme zorunluluğu yaratıyor. Türkiye’nin Merkez Bankası rezervleri azalmış, yani döviz satın alacak gücümüz kalmamış. Bu da döviz arzını azaltıyor. Türkiye’nin siyasi ve ekonomik riskleri artmış, yani yabancı yatırımcılar güven kaybetmiş. Bu da döviz çıkışına neden oluyor.”

Muratoğlu, dolar kurunu düşürmenin tek yolunun yapısal reformlar olduğunu vurgulayarak, “Türkiye ekonomisi üretim yapmalı, ihracat yapmalı, tasarruf yapmalı, yatırım yapmalı, vergi adaleti sağlamalı, hukuk devleti olmalı, demokrasiyi güçlendirmeli. Aksi takdirde dolar kurunu durdurmak mümkün değil” dedi.

Muratoğlu, Türkiye ekonomisinin kurtulması için şunları söyledi:

Türkiye ekonomisi nasıl kurtulur?

Muratoğlu, Türkiye ekonomisinin kurtulması için radikal tedbirler alınması gerektiğini belirterek, şunları önerdi:

  • Türkiye, IMF ile anlaşmalı ve ekonomik programını uygulamalı. IMF, Türkiye’ye mali disiplin, yapısal reformlar ve kurumsal bağımsızlık konusunda yardımcı olabilir.
  • Türkiye, dış borçlarını yeniden yapılandırmalı ve ödeme planını uzatmalı. Bu şekilde döviz ödeme baskısı azalır ve kur dalgalanmaları önlenir.
  • Türkiye, döviz rezervlerini arttırmalı ve döviz kurunu sabitlemeli. Bu şekilde döviz talebi azalır ve enflasyon düşer.
  • Türkiye, üretim yapmalı ve ihracat arttırmalı. Bu şekilde cari açık azalır ve döviz geliri artar.
  • Türkiye, vergi reformu yapmalı ve vergi adaleti sağlamalı. Bu şekilde kamu gelirleri artar ve kamu harcamaları azalır.
  • Türkiye, hukuk devleti olmalı ve demokrasiyi güçlendirmeli. Bu şekilde yabancı yatırımcılar güven kazanır ve yatırım çeker.

Muratoğlu, bu önerilerin uygulanması halinde Türkiye ekonomisinin kısa sürede toparlanabileceğini ve dolar kurunun 47 TL’ye çıkmasının önüne geçilebileceğini sözlerine ekledi.

Ekonomi Haberleri