Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum tarafının imaj yaratma yönünde bir manipülasyon eylemi içerisinde bulunduğunu, olası Cenevre görüşmeleri için ön koşul koyma çabası içerisinde olduğunu bildirdi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs müzakereleri kapsamındaki son liderler görüşmesinde Rum lider Nikos Anastasiadis'in "çok olumlu ve yapıcı önerilerde bulunduğunu ve bunu kendilerinin reddettiğini" ısrarla yaymak istendiğini belirtti.
Bu duruma sessiz kalmalarının mümkün olmadığını vurgulayan Akıncı, şöyle devam etti:
"Rum tarafının maalesef yine imaj yaratma yönünde bir manipülasyon eylemi içerisindedir. Ortada yapıcı öneri falan yoktur; sadece Cenevre görüşmeleri için ön koşul koyma çabası vardır. Rum lider Cenevre'de öncelikle toprak konusunu tamamen bitirmeyi, ardından güvenlik ve garantiler konularını tamamen sonuçlandırmayı ve en sonunda da diğer başlıklarda geri kalan konuları ele almamızı istemektedir. 11 Şubat 2014 mutabakatına ve 12 Ocak 2017 Cenevre Konferansı sonuç bildirisine de tamamen aykırı olan bu dayatmayı kabul etmemize imkan yoktur. Hiçbir Kıbrıslı Türk lider böyle bir anlayışı kabul edemez."
Rum lider Anastasiadis'in kamuoyu önünde henüz siyasal eşitliğin temel unsuru olan dönüşümlü başkanlığı ve kararlara etkin katılım konusunu kabul ettiğini net bir biçimde ortaya koymadığına dikkati çeken Akıncı, buna karşın toprak, güvenlik ve garantiler konularını tamamen sonuçlandırmayı talep ettiğini, böylesi bir tavrın onaylanmasının söz konusu olamayacağını ifade etti.
Akıncı, gelinen noktada Kıbrıs müzakerelerinde resmin bütününü görebilmek için tüm henüz çözümlenmemiş önemli konuların paralel bir süreçte ele alınmasının zorunlu olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Cenevre'de 5'li olarak toplanıldığında, güvenlik ve garantiler konuları ele alınırken, ikili olarak toplanıldığında da diğer konular ele alınacaktır. Bir konuyu tamamen bitirip diğerine geçmek yıllardır mümkün olmamıştır. Şimdi de mümkün değildir. Çünkü taraflar haklı olarak bir başlıkta adım atarken, diğer başlıkta ne olacağını görmek istemektedir. Uzun zamandan beridir çözüm bekleyen belli sayıdaki önemli konularda karşılıklı atılacak adımlarla kapsamlı bir paket oluşturma çabasının artık gerekli olduğunu belirtmekteyiz. Bu çerçevede haziran ayında Cenevre Konferansı için bir gün saptanmasını ve o güne kadar da bu yönde çalışmalara devam edilebileceğini önermekteyiz. Cenevre Konferansında da 6 başlıktaki tüm önemli konuların bu yaklaşımla sonuca bağlanabileceğini öngörmekteyiz. Kıbrıs Türk tarafı olarak 11 Şubat 2014 mutabakatına ve Cenevre Konferansı sonuç bildirisine uygun çerçevede hareket etmeye devam edeceğimizi ancak bunlara aykırı ön koşulları kabul etmemizin söz konusu olmayacağını bir kez daha vurgulamak isterim."
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin arabuluculuğunda Mayıs 2015'te yeniden başlayan müzakereler, "Ekonomi", "Avrupa Birliği", "Mülkiyet", "Yönetim-Güç Paylaşımı", "Toprak" ile "Güvenlik ve Garantiler" olmak üzere 6 temel başlıktan oluşuyor.